EXCLUSIV  Meseria în care poți câștiga 4000 de euro pe lună, în România. Daniel Zamfir: Umblă angajatorii cu limba scoasă și nu găsesc specialiști / video

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Daniel Zamfir, senator social - democrat și președinte al Comisiei Economice din Senatul României, a fost invitat la interviurile DC News unde a vorbit despre criza de forței de muncă în domeniul construcțiilor și despre impozitarea multinaționalelor în România. 

Potrivit lui Daniel Zamfir, de la 1 ianuarie România va implementa salariul minim european. În discuție, Bogdan Chirieac a subliniat că o astfel creștere afectează mediul privat, unde se resimt costurile, în timp ce în sectorul public nu există angajați pe salariul minim. Daniel Zamfir a recunoscut dificultățile mediului privat, dar a adăugat că salariile mari din construcții determină întoarcerea muncitorilor români din străinătate, deoarece câștigă acasă la fel ca în Germania, Italia sau Franța.

„De la 1 ianuarie intrăm pe salariul minim european.”, a spus Daniel Zamfir.

„Știți că salariul minim a crescut într-un an de zile de la 2900 la 3700, deci este o creștere cu 33%, toată pusă în seama mediului privat. La stat nu sunt persoane cu salariul minim. Toată această creștere e pusă pe seama mediului privat. În 10 luni de zile să mărească salariul minim cu 33%, înseamnă că statul vrea mai multe taxe și impozite.”, a spus Bogdan Chirieac.

„Nu neapărat”, a spus Daniel Zamfir.

„Ba da. De unde să vă dea? Sunt sute de mii de slujbe în mediul privat, că mediul privat duce povara asta.", a spus Bogdan Chirieac.

„Sunt de acord cu dumneavoastră, dar haideți să continuăm cu facilitățile de care spuneați. În construcții, dacă nu dai salarii mari oamenilor, se duc în Germania. Îmi spunea Cristi Erbaşu, ieri, că sunt o sută și ceva de mii de oameni care s-au reîntors în România. De ce? Pentru că - nu numai Erbaşu, ci și alte companii din România - îi plătesc pe oameni la nivelul la care sunt plătiți în Germania, Italia, Franța, în construcții, și le convine să vină și se întorc în România să lucreze. Au casă aici, iau aceiași bani.", a spus Daniel Zamfir. 

 

3. Sursa foto... (constructii-macara_05535300.jpg)

 

4000 de euro pentru un macaragiu în România 

Daniel Zamfir a subliniat că există o criză de macaragii în construcții, iar salariile pentru această meserie au ajuns la 4000 de euro în România, însă forța de muncă este dificil de găsit. El a menționat că România investește 1 miliard de euro în învățământul dual pentru a pregăti specialiști în diverse meserii, deoarece constructorii nu mai găsesc lucrători calificați. 

„Știți că e criză de macaragii în construcții? Știți cât se dă salariu unui macaragiu?

Suntem pe drumul bun. Investim acum 1 miliard de euro în învățământul dual. Trebuie să pregătim oameni pentru că nu mai sunt. Umblă constructorii cu limba scoasă după un macaragiu să-i dea 4000 de euro și nu-l găsesc. 4000 de euro.

Sunt realități economice care îți arată că, în anumite zone, salariile și meseriile căutate sunt plătite și în România. Pe vremea defunctului, erau oameni și erau școli de macaragii și școli profesionale.", a spus Daniel Zamfir.

Foto: Agerpres

„Este foarte corect ca și multinaționalele să plătescă"

Daniel Zamfir a subliniat că a fost promotorul inițiativei de a impune un impozit de 1% pe cifra de afaceri, în special pentru multinaționale. Deși nu este împotriva acestora, el consideră că este corect ca ele să plătească impozite în România. Daniel Zamfir susține ferm producția locală și consideră că România ar trebui să fabrice cât mai mult pe plan intern, deoarece industrializarea oferă o mai bună rezistență la șocurile economice.

„Știți că am fost promotorul acelei inițiative cu 1% pe cifra de afaceri. Este foarte corect ca și multinaționalele să plătescă, asta nu înseamnă că sunt un adversar al lor. Nu puteam să mă uit în bilanțurile lor și să văd că au cifre de afaceri de 1 miliard de euro, un miliard și jumătate și sunt pe pierderi, un an, doi, trei, zece. Au început să se prindă toți de chestiunea asta: energie, telecomunicații, domenii bănoase, și mă trezeam că - prin diverse mecanisme de optimizare, legale - sunt pe pierdere.

Faci miliarde în România, eu vreau să plătești impozit aici. Eu sunt un susținător feroce al producției în România. Nu mă interesează capitalul, să fie străin, dar să se fabrice în România.

Asta este șansa noastră și ăsta este drumul nostru: să producem în România orice putem produce. Istoria a demonstrat că atunci când o țară este industrializată și când se bazează pe producție, rezistă mult mai ușor șocurilor financiare. ", a spus Daniel Zamfir la interviurile DC News. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel