Meseria unde se câștigă până la 14 000 lei, însă nimeni nu se înghesuie. E deficit de angajați 

Foto: Arhivă DC NEWS
Foto: Arhivă DC NEWS

Sunt și meserii bănoase în România care însă nu sunt la mare căutare. 

Este criză de tractoriști în România, deși salariile pot ajunge la 14 000 lei net. Asociațiile agricole care au făcut și un memoriu către Ministerul Agriculturii. Bineînțeles, nu orice companie agricolă oferă 14 000 lei, acesta fiind probabil un vârf salarial. Totuși, nici această meserie nu este deloc una ușoară:  combinele moderne sunt cel mai greu de manevrat: orice mică eroare poate trimite în service utilajul care costă până la 400 000 euro, chiar în perioada muncilor agricole. Pagubele cauzate companiilor agricole ajung astfel foarte mari.

Agricultorii se plâng că nu prea au succes în angajarea tinerilor și ajung să se bazeze tot pe oamenii vechi din firmă, trecuți de 50 de ani. Chiar și cu toate eforturile de a face meseria atractivă, oferind salarii generoase și investind în utilaje de top, fermierii spun că e greu să găsească un viitor în agricultură. Găsirea de tineri dornici să mânuiască utilajele de sute de mii de euro devine tot mai dificilă. Un obstacol major în calea găsirii de angajați o constituie plecarea tinerilor în străinătate, tineri care nu-și fac însă calculele până la capăt și, potrivit agricultorilor, ajung să rămână cu mai puțini bani decât în țară.

Nemulțumirea fermierilor

Iată câteva dintre mărturiile unor fermieri care caută tineri, prezentate în emisiunea Agricool de la Antena 3: 

"Există acest miraj al străinătății care e un fel de El Dorado pentru tinerii din mediul rural. De cele mai multe ori pleacă în străinătate, văd despre ce este vorba acolo. Câștigă la fel, ori dacă iau mai mulți bani nu pun în balanță faptul că sunt cheltuieli mai mari, iar în definitiv rămân cu mai puțini bani. Ei se întorc în țară, reîncercând să se angajeze. Un mecanizator competent care nu este neapărat la început de drum câștigă în medie 6000 lei net în fermele noastre," spune un agricultor. 

"Toți vor bani repede și un program scurt de lucru", se plânge altcineva. 

"Din păcate 30% dintre cei care vin să se angajeze își doresc cu adevărat să muncească și înțeleg faptul că sunt anumite condiții: utilajele sunt foarte performante iar salariile sunt din punctul meu de vedere la un nivel foarte bun. Ceilalți 70% cred în continuare că plecatul în străinătate rămâne cea mai bună variantă".

"Noi încercăm să îi fidelizăm, să țină aproape de noi, prin salarii bune, prin condiții de muncă". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel