Meta a confirmat joi că a donat 1 milion de dolari pentru fondul inaugural al lui Donald Trump.
Această donație, raportată inițial de Wall Street Journal, pare să fie cel mai recent efort al companiei de social media și al CEO-ului său, Mark Zuckerberg, de a îmbunătăți relațiile cu președintele ales. Ea vine la doar câteva săptămâni după ce Zuckerberg a luat masa cu Trump la Mar-a-Lago.
Meta a confirmat contribuția pentru The Guardian, dar nu a oferit detalii privind motivul acestei donații.
Potrivit New York Times, în timpul cinei de luna trecută de la Mar-a-Lago, CEO-ul Meta l-a felicitat pe președintele ales pentru victoria sa, iar cei doi „au schimbat în mare parte amabilități”.
Zuckerberg s-a întâlnit, de asemenea, cu senatorul Marco Rubio, nominalizat de Trump pentru funcția de secretar de stat, potrivit Wall Street Journal, precum și cu alți consilieri ai noii administrații, inclusiv Stephen Miller.
Un purtător de cuvânt al Meta, compania-mamă a Facebook, a declarat pentru BBC că Zuckerberg a fost „recunoscător pentru invitația de a lua masa cu președintele Trump și pentru oportunitatea de a discuta cu membrii echipei sale despre viitoarea administrație”.
„Este un moment important pentru viitorul inovației americane”, se menționa în declarație.
Conform Wall Street Journal, echipa lui Zuckerberg a informat echipa inaugurală a lui Trump despre planurile Meta de a contribui la fondul inaugural înainte de cina de la Mar-a-Lago.
Această donație pare să reprezinte o schimbare pentru Meta, având în vedere că gigantul tech nu a contribuit la fondurile inaugurale ale lui Trump în 2017 sau ale lui Biden în 2021.
Relația dintre Trump și Meta a fost tensionată în ultimii ani. Trump a acuzat compania că l-a cenzurat pe nedrept, alături de alte voci conservatoare, pe platformele sale.
În martie, Trump a declarat pentru CNBC că Facebook este „un dușman al poporului”, adăugând: „Cred că Facebook a fost foarte necinstit. Cred că Facebook a făcut mult rău țării noastre, mai ales în privința alegerilor.”
După atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, Meta i-a suspendat accesul lui Trump pe platformele sale. Doi ani mai târziu, în 2023, contul său a fost restabilit cu anumite restricții, care însă au fost eliminate în luna iulie.
Tot în iulie, Trump a scris pe Truth Social că, dacă va fi ales, „cei care fraudează alegerile” vor fi închiși și l-a menționat pe Zuckerberg.
„Dacă voi fi ales președinte, vom urmări fraudatorii de alegeri la un nivel fără precedent și vor fi trimiși în închisoare pentru perioade lungi de timp”, a scris Trump. „Știm deja cine sunteți. NU O FACEȚI! ZUCKERBUCKS, ai grijă!”
În cartea sa Save America, Trump l-a acuzat pe Zuckerberg că ar fi „complotat” împotriva sa în timpul alegerilor din 2020 și că ar fi influențat negativ Facebook în defavoarea lui.
Cu toate acestea, New York Times a raportat că, în timpul verii, Zuckerberg și Trump au avut mai multe conversații telefonice private. Într-una dintre acestea, Zuckerberg i-a urat însănătoșire grabnică după un atentat la un miting din Butler, Pennsylvania, pe 13 iulie, și i-a transmis că „se roagă” pentru el.
Într-un interviu pentru Bloomberg din luna iulie, Zuckerberg a lăudat reacția lui Trump la incident, descriind momentul în care acesta a ridicat pumnul în aer ca fiind „unul dintre cele mai impresionante lucruri pe care le-am văzut vreodată”.
La sfârșitul lunii august, Zuckerberg și-a exprimat regretul în legătură cu unele activități politice din trecut, într-o scrisoare adresată Congresului, acuzând administrația Biden că a presat Meta în 2021 să cenzureze mai mult conținut legat de Covid-19 decât considera el necesar.
Zuckerberg nu a susținut niciun candidat pentru alegerile din 2024, declarând că dorește să se țină departe de politică.
Într-un podcast din octombrie, Trump a declarat că acum îl apreciază mai mult pe Zuckerberg, spunând: „Cred că de data aceasta chiar stă departe de alegeri, ceea ce e bine.”
După victoria lui Trump în alegeri, Zuckerberg l-a felicitat și a exprimat dorința de a colabora cu administrația sa: „Avem oportunități extraordinare ca națiune. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu tine și echipa ta.”
Recent, au apărut rapoarte conform cărora Zuckerberg caută să joace „un rol activ” în politicile tehnologice ale administrației Trump.
Nick Clegg, președintele Meta pentru afaceri globale și fost viceprim-ministru al Marii Britanii, a adăugat că Zuckerberg dorește să participe la „dezbaterea pe care orice administrație trebuie să o aibă pentru a menține poziția de lider a Americii în domeniul tehnologic”, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu