Comisia Europeană a indicat luni că speră să adopte 'până în vară' un nou cadru juridic pentru transferul datelor personale din Uniunea Europeană către Statele Unite, cadru devenit şi mai urgent odată cu amenda record aplicată Meta, transmite AFP.
Meta a primit o amendă de 1,2 miliarde de euro pentru că a transferat datele personale ale unor utilizatori europeni ai Facebook către SUA, încălcând regulile europene. Comisia irlandeză pentru protecţia datelor (DPC), acţionând în numele UE, i-a cerut să suspende orice transfer 'în următoarele cinci luni'.
Grupul american şi-a anunţat intenţia de a face apel. 'Suntem pe cale să finalizăm un cadru de protecţie (pentru transferul datelor personale) între UE şi Statele Unite', a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand. 'Sperăm că va fi instituit până în vară', a indicat el. 'Aceasta ar garanta stabilitatea şi securitatea juridice cerute de companii, în acelaşi timp garantând o protecţie strictă a vieţii private a cetăţenilor', a spus Wigand, adăugând că 'garanţiile negociate cu Statele Unite (...) se vor aplica tuturor transferurilor transatlantice de date'.
Preşedintele american Joe Biden şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns la un acord de principiu în martie 2022 în privinţa unui nou cadru juridic, crucial pentru economia digitală. Cele două mecanisme juridice instituite anterior pentru a le permite companiilor să transfere aceste date ale europenilor spre SUA au fost invalidate de justiţia europeană - cel mai recent, 'Privacy Shield', printr-o decizie din 2020 - din cauza temerilor legate de supravegherea de către serviciile americane. Comisia Europeană este în curs de a ţine cont de avizul emis de Comitetul european al protecţiei datelor (CEPD) cu privire la noul cadru propus, ce va trebui să primească şi aprobarea statelor membre înainte de adoptarea unei 'decizii de adecvare'.
În avizul dat la sfârşitul lunii februarie, CEPD saluta progrese semnificative, subliniind însă că rămân necesare clarificări. Acest nou cadru are însă toate şansele să fie şi el contestat în faţa justiţiei, a prevenit deja austriacul Max Schrems, jurist şi activist pentru respectarea vieţii private, iniţiatorul recursurilor precedente în faţa Curţii de Justiţiei a UE. După invalidarea 'Privacy Shield', giganţi ai internetului precum Facebook sau Google au apelat, pentru a transfera datele, la 'clauzele contractuale tip' (SCC), care oferă mai puţine garanţii juridice şi sunt atacate şi ele în justiţie de NOYB, organizaţia fondată de Max Schrems.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News