Mihai Timu, meteorolog ANM, a fost invitat la interviurile DC News TV unde a vorbit despre starea vremii în luna decembrie.
Potrivit meteorologului, iarna trecută a fost cea mai caldă iarnă la nivel european, media climatologică fiind depășită. Acesta a explicat că, din punct de vedere climatologic, după o vară fierbinte este de așteptat să avem o iarnă aspră.
„Anul trecut nu a nins în Alpi până spre primăvară și Dunărea a fost scăzută. A fost secetă într-o mare parte a Europei.", a spus Val Vâlcu.
„Anul trecut cred că a fost o excepție. A fost cea mai caldă iarnă la nivel european, inclusiv în țara noastră. În toate lunile de iarnă am depășit media climatologică, nu mai punem în balanță luna ianuarie care e și cea mai caldă. Am avut o abatere de +5 grade și a fost chiar și o zi,undeva spre mijlocul lunii, când am bătut recordurile absolute ale lunii ianuarie.
Am înregistrat 23 de grade în extremitatea de sud a continentului. De obicei așa se întâmplă, climatologic vorbind: după o vară foarte fierbinte, de obicei, vine o iarnă mai aspră și iată că nici nu am început bine iarna calendaristic și deja am avut unul, două episoade cam de iarnă în țară noastră.", a spus Mihai Timu.
Mihai Timu susține că ne așteaptă o iarnă grea, însă vor mai fi și extreme. Potrivit acestuia, temperaturile ar putea ajunge chiar și la 10-15 grade în timpul acestei ierni.
„Ar putea să ne aștepte o iarnă mai grea, dar eu cred că, în continuare, vom avea parte de aceste extreme pentru că, în contextul încălzirii globale, vedem că în fiecare an, din ce în ce mai des, apar în discuție aceste extreme, adică cu siguranță vom avea intervale și fenomene de iarnă, dar cu siguranță și intervale cu temperaturi de primăvară.
O să vedem că și în decembrie-ianuarie, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, vor mai fi zile cu temperaturi peste 10-15 grade, aici, pe sudul țării. O să ne amintească, așa scurt, de primăvară. (...)
Vedem că în fiecare an, anul imediat următor doboară pe celălalt, aproape în serie, este o creștere ușor exponențială. Această creștere în temperatura medie, la nivelul oceanului și uscatului, face să avem mai multă energie în sistem.
Cu cât avem mai mult energie în sistem, cu atât se dezvoltă mai mult furtunile în timpul verii, vedem că și ciclonii tind să se dezvolte mai mult atunci când au potențial ridicat de temperatură. Deci ne putem aștepta în continuare la extreme. Nu înseamnă că va urma o iarnă blândă, putem avea extreme, intervale cu aspect de primăvară, dar și intervale de iarnă.", a spus Mihai Timu la interviurile DC News TV.
VEZI ȘI: EXCLUSIV Meteo: Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie. Timu (ANM): Vremea o să fie puțin împărțită / video https://www.dcnews.ro/meteo-cum-va-fi-vremea-in-minivacanta-de-1-decembrie-timu-anm-vremea-o-sa-fie-putin-impartita-video_939925.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News