Meteorologul Alina Șerban a spus cum va fi vremea în zilele următoare.
„La momentul acesta ne aflăm sub influența unei mase de aer rece, venite dinspre latitudini nordice, mai ales la altitudine, ceea ce a determinat chiar temperaturi minime ușor negative pe crestele montane înalte. În consecință, și în zonele mai joase de relief temperaturile au fost mai scăzute decât în mod normal la această perioadă. Am avut o vreme răcoroasă, rece chiar pentru jumătatea de nord a teritoriului. Astăzi, temperaturile vor fi asemănătoare cu cele de ieri, undeva de la 20 la cel mult 28...29 de grade Celsius. Și minimele vor fi asemănătoare cu cele de astăzi de dimineață, mai scăzute în toate regiunile. Probabil că se vor înregistra din nou recorduri termice pentru câteva localități, însă, ulterior, spre finalul săptămânii, ne vom încălzi, pentru că masa de aer tropical care influențează acum regimul termic în partea de sud a continentului european se va deplasa către zona țării noastre, pe o circulație vestică și va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate”, a spus Alina Șerban.
„Vorbim de o vreme din ce în ce mai călduroasă, adică maxime de 30...31 de grade, cel mai bine resimțite joi. Vreme călduroasă în zona de câmpie, apoi chiar intervale de caniculă, temperaturi în jurul a 35 de grade, acestea fiind temperaturi măsurate la umbră. Temperaturile reale resimțite probabil că vor fi ușor mai mari de atât.
Semnalele la această oră sunt că acest val de aer tropical nu se va intensifica. Adică în weekend ne mai răcorim puțin. Rămânem doar cu vreme călduroasă”, a explicat meteorologul Alina Șerban, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.
„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.
„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”
„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu