Chirurgia metabolică este revoluția medicală care promite să schimbe viețile persoanelor cu obezitate. Are rezultate uimitoare și riscuri minime. Cum poate deveni soluția dietelor care nu funcționează.
Obezitatea și complicațiile sale reprezintă o provocare majoră pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, iar România nu face excepție.
Medicul Cătălin Copăescu subliniază importanța chirurgiei metabolice ca o soluție terapeutică superioară în tratarea obezității severe și a complicațiilor asociate.
De mai bine de 70 de ani de la primele tentative de a ajuta pacienții cu exces ponderal sever au condus la evoluția impresionantă a chirurgiei metabolice.
Astăzi, intervențiile laparoscopice sau asistate robotic reduc semnificativ riscurile asociate, chiar și la pacienții cu obezitate severă și comorbidități multiple.
"Cu referire la chirurgia metabolică, a cărui eficiență este larg cunoscută. După o istorie de 70 de ani de când s-au făcut atâtea încercări de a-i ajuta pe cei care aveau exces ponderal, am ajuns într-o situație în care chirurgia minim invazivă, laparoscopică, s-au asistată robotic, să reducă foarte mult riscul asocierii unor complicații tocmai la acești pacienți care sunt afectați de consecințele bolii, au obezitate excesivă, cu multe suferințe.
Chirurgia de orice fel este foarte dificilă la acești pacienți, dar în condițiile chirurgie minim invazive, în condițiile implementării unor programe coerente de diagnostic, calificarea acestor pacienți și urmărire a acestora, eficiența este redutabilă", a declarat prof.dr. Cătălin Copăescu, la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Conform medicului, chirurgia metabolică are o rată a complicațiilor foarte scăzută, de doar câteva procente. Această performanță se datorează nu doar tehnologiilor avansate, dar și abordării multidisciplinare care include diagnostic precis, calificarea pacientului și urmărirea acestuia post-operator.
Beneficiile intervenției sunt, însă, net superioare față de alternativele conservatoare, cum ar fi dietele și medicația.
"Rata complicațiilor este de câteva procente, iar din punct de vedere al controlului bolii nu poate fi comparată această soluție terapeutică cu alternativele conservatoare, chirurgia metabolică se dovedește a fi mult superioară.
Sigur că nu toți pacienții pot fi operați sau nu toți pacienții trebuie operați. Discutăm de atâtea milioane în România și nu toți au o destinație finală intervenția chirurgicală.
Dar dacă privim obezitatea ca o boală cronică cu evoluție progresivă și dacă îmi permiteți o comparație cu patologia oncologică, în unele instanțe avem nevoie de tratament medicamentos, alte ori de radioterapie, alteori de chirurgie.
Uneori ne întoarcem după chirurgie la tratamente oncologice administrate sistemic sau radioterapie.
Dacă privim acest ansamblu, înțelegem că numeroasele soluții terapeutice pe care le avem astăzi la dispoziție trebuie oferite pacienților în cadrul unui program coerent.
Și noi propunem o abordare similară patologiei oncologice, și anume constituirea unui metabolic board, care seamănă cu comisia multidisciplinară din oncologie, dar care se uită cu atenție la suferința metabolică a acestui pacient și evaluat fiind din mai multe perspective ale suferinței, consecințe a excesului ponderal, el va fi deferit diferitelor soluții terapeutice.
Putem începe cu o dietă, putem începe cu intensificarea activității fizice la acel pacient, dacă nu are comorbidități, dacă excesul ponderal este limitat, dacă este o persoană dinamică care poate urma recomandările echipei medicale sau putem adăuga medicație care astăzi se află la un nivel de eficiență fără precedent", a conchis medicul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu