Paul Olteanu, supranumit „Arhitectul Minții”, a explicat, în exclusivitate la „Interviuri care inspiră” la DC News TV, de ce e o mare diferență când spui „eu simt tristețe” vs „eu sunt trist”.
„Cultura budistă vine cu o chestie foarte smart pe care neuroștiința începe să o poată explica, dar pe care oamenii o practicau de 3.000 de ani. Noi acum putem să explicăm ce se întâmplă în creier. Budismul propune non-atașamentul care se referă nu la a nu-ți pasă de ce trăiești sau de oamenii din viața ta, ci de a nu deveni atașat de confort, oameni, mașini, bani, statut profesional, pentru că, în momentul în care apare atașamentul, apare frica de a pierde. Când apare frica, apare defensivitatea. Agresivă sau pasivă. E ceva ce eu încerc să practic în viața. De exemplu, încerc să nu mă atașez de faptul că Mind Architect e în topuri. Mă bucur că e acolo, dar nu vreau să sufăr dacă nu ar fi mai fi. Și e o chestie de mindset”, a spus Paul Olteanu.
„Diferența care cred că poate să ne ia multă suferință sau presiune de pe umeri este să te bucuri când arăți bine, să nu te urăști când arăți mai puțin bine. Bucură-te când ai o reușită, încarcă-te din reușita respectivă, dar stima ta de sine să nu fie construită pe ultima ta reușită”, a explicat Paul Olteanu.
„Nimic nu e etern, de la frumusețe, inteligență. La un moment dat, începe să se degradeze creierul, începi să uiți lucruri. Mai e un aspect interesant din cultura lor. Creierului nostru, când îi dai o secundă de timp liber, i se activează niște regiuni care călătoresc mental în timp. Dacă stai în trafic, o să vezi că mintea îți zboară în viitor sau trecut. Comentează ce se întâmplă. Dar oare ce o fi vrut să zică X? S-a supărat pe mine? (...) Ce observă cei care practică meditație de mult timp... e că înveți să nu te mai identifici cu trăirile pe care le ai. Adică, în momentul în care trăiesc o despărțire, care tulbură tare, să-mi dau seama că trăiesc tristețe, nu sunt trist. E o mare diferență. Una e dacă spui: Eu simt tristețe. Alta dacă spui: Eu sunt trist. Când spun sunt trist, tristețea mă trăiește pe mine. Eu am devenit una cu tristețea și, dacă tristețea dispare, dispar și eu. Pe mine această chestie m-a ajutat și la dentist. E fascinant, dar în momentul în care trăiești durere, dacă te concentrezi pe respirație și încerci să fii prezent, nu localizat pe măsea, despărțire, job, etc, o mare parte din suferință dispare”, a spus Paul Olteanu.
„E și un citat: Durerea este obligatorie, suferința e opțională”, a mai zis acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News