Află care este cea mai sănătoasă metodă de preparare a alimentelor
Publicitate
Se pare că nu ne putem opri din a ne întreba dacă gătitul alimentelor la cuptorul cu microunde este oarecum mai puțin nutritiv decât aceleași alimente gătite la aragaz sau într-un cuptor convențional. După cum se dovedește, oamenii de știință afirmă că mâncarea preparată la cuptorul cu microunde poate fi mai hrănitoare decât credem.
"În general, prin microunde se pierd mai puține substanțe nutritive spre deosebire de fierbere sau prăjire deoarece este o metodă uscată de încălzire (nutrienții solubili în apă ca multe dintre vitaminele B sau vitamina C nu sunt dizolvate din alimente) și pentru că este foarte rapidă, elementele nutritive sunt expuse pentru mai puțin timp la căldura generată de microunde, a declarat într-un email pentru The Huffington Post Dr. Guy Crosby, profesor asociat adjunct de nutriție de la Școala de Sănătate Publică Havard din Boston.
Cuptor cu microunde sau nu, gătitul mâncării poate distruge nutrienții sensibili la căldură, incluzând vitamina B sau C. Pe de altă parte, unele substanțe nutritive devin mai puternice când sunt expuse la căldură. Acestea includ licopenul antioxidant din roșii sau din alte legume, precum și nivelurile de beta-caroten din morcovi.
Căldura poate distruge unele substanțe nutritive deoarece gătitul poate afecta structura lor chimică și cu cât alimentele sunt gătite mai mult, cu atât nutrienții au tendința de a se distruge.
"Orice proces de încălzire a unui produs alimentar (cuptorul cu microunde, de coacere, fierbere, prăjire etc.) reduce nivelul vitaminelor sensibile la căldură. Detaliile depind de timpul, temperatura și vitaminele specifice, a declarat într-un mail pentru The Huffington Post, Dr. Don Schaffner, specialist în știința alimentară și profesor la Universitatea Rutgers din New Jersey.
Deci, care ar fi cea mai bună metodă de gătit, mai ales dacă orice preparat trebuie să fie pe cât se poate de hrănitor?
Potrivit Grosby, gătitul cu abur poate fi cea mai bună metodă, mai ales pentru legume.
Dr. Ashim Datta, profesor de inginerie biologică și de mediu de la Universitatea Cornell din Ithaca, N.Y., a declarat pentru The Huffington Post că nu există nicio "cea mai bună" metodă de gătit - "Depinde de produsele alimentare, de metoda de preparare, aparat și așa mai departe. În general, principiile sunt că prin fierbere, o mulțime de nutrienți pot dispărea. Dacă încălziți într-un cuptor cu microunde fără apă nu are timp să distrugă mulți nutrienți pentru că încălzirea este mai rapidă. Dincolo de astea nu putem face concluzii generale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu