Metoda folosită de salvamontişti pentru a afla când se întunecă. Nu ai nevoie de ceas

Facebook Salvamont Argeş
Facebook Salvamont Argeş

Salvamontiştii explică cea mai uşoară metodă pentru a afla când se întunecă, fără a te folosi de ceas. 

"Pentru că în perioada asta sunt foarte mulţi turişti pe munte care sunt "surprinşi" de venirea intempestivă, mult mai devreme, a întunericului, credem că e nevoie de sfatul de mai jos, care funcţionează excelent şi pe care noi îl folosim de mulţi ani!!!

Cu faţa către soare, întindeţi braţul la maxim şi măsuraţi cu latul palmei aliniată cu orizontul, timpul rămas până la sosirea întunericului. Fiecare deget înseamnă un sfert de ora... Nu e cazul să porniti cronometrul, să vedeţi dacă ies fix 15.00 minute! 

Ca să evităm tot felul de comentarii stupide, de gen... dacă am braţul scurt/lung şi degetele groase/subţiri... am aplicație pe telefon (vă sfatuim să nu instalaţi şi să consultaţi aşa ceva, păstraţi bateria pentru urgențe!) acestea (comentariile) vor fi închise.

Atenţie, NU are importanţă dacă orizontul este plat sau suntem pe munte şi soarele apune după o creastă! Cu această metodă, vedem exact cât timp mai avem cu lumina solară!!

Sosirea întunericului NU coincide în toate cazurile cu apusul soarelui!", transmite Salvamont Argeş pe Facebook. 

Salvamontiştii, despre cei care merg în papuci pe munte: Noi intervenim cu aceleaşi resurse şi la glezne scrântite, şi la coloană fracturată. Omul nu înţelege, cazuri care nu ar trebui să fie

Salvamontiştii îi avertizează pe turişti să evite traseele montane pe vreme ploioasă, dar vin şi cu sfaturi pentru cei care ţin musai să se aventureze pe munte. În plus, aceştia trag un semnal de alarmă cu privire la intervenţiile de pe munte. 

"Turistul trebuie să fie foarte atent la starea vremii. Dacă observă că se anunţă ploi în zona montană în care vrea să meargă, dar nu poate sau nu vrea să îşi amâne excursia, atunci trebuie să îşi ia măsuri mai speciale. 

În primul rând, trebuie să evite zonele înguste de văi, pentru că acolo s-ar putea acumula cantităţi mari de apă scurse de pe versanţi şi să îi prindă torenţii în acest zone. În al doilea rând, cortul trebuie montat la o oarecare înălţime faţă de cursul apei, pentru că apa poate să crească şi cu 1-2 metri în cursul nopţii. 

Dacă ploile sunt puternice şi cu descărcări electrice, turiştii trebuie să evite zonele înalte de creastă, pentru că acolo sunt şanse mai mari să fie loviţi de fulgere. 

În rest, trebuie să aibă echipament adecvat, încălţăminte antiderapantă în condiţii de umiditate, îmbrăcăminte care să asigure impermeabilitate. Dar sfatul nostru este să renunţe la astfel de excursii, pentru că ploile la munte se manifestă violent, cu căderi mari de apă, descărcări electrice, şi nu e indicat să stea în astfel de zone în astfel de condiţii", a declarat Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România, pentru DC NEWS. 

"E un lucru bun că oamenii merg la munte. Ba chiar e normal ca un procent să se accidenteze, aşa e statistica. Dar oamenii sar anumite etape. Vor să facă chestiile de top, chestiile cele mai auzite, cele mai promovate, să dea check in, să zică că au fost acolo. Urcă oameni pe Moldoveanu care nu au urcat un munte niciodată. Se duc din start pe cel mai înalt munte. Sau intră pe tot felul de canioane, fără să fi făcut alte trasee", a mai arătat el.  VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel