Administratorii Căilor Ferate Indiene au găsit o soluţie originală pentru a îndepărta turmele de elefanţi de şine: imediat ce un pahiderm se apropie de ele, un sistem de boxe difuzează înregistrări ce redau bâzâitul albinelor, întrucât elefanţii se tem de înţepăturile acestor insecte la nivelul trompelor şi al ochilor, potrivit AFP.
Aproape 70 de elefanţi au fost ucişi de trenuri între 2013 şi iunie 2019, în principal în statul Assam - în nord-est - şi în statul Bengalul de Vest, aflat în estul Indiei. În cadrul 'Planului Albina', aproximativ 50 de boxe au fost amplasate de-a lungul a 10 'coridoare pentru elefanţi' amenajate în vastele păduri din Asam, în care trăiesc aproape 6.000 de exemplare de elefanţi, reprezentând 20% din populaţia totală existentă în această ţară. 'Căutăm mijloace pentru a împiedica elefanţii să vină spre şine, iar serviciile noastre au propus acest dispozitiv', a explicat Jyoti Sharma, purtător de cuvânt al Căilor ferate indiene.
Zumzăitul se activează în sistemul de boxe atunci când trenurile se apropie de anumite puncte, iar sunetul în cauză poate fi auzit pe o rază de 600 de metri, a precizat acelaşi purtător de cuvânt. Dispozitivul, lăudat de organizaţiile care militează pentru protecţia animalelor şi pentru care operatorul regional Northeast Frontier Railway (NFR) a primit marţi premiul pentru 'cea mai bună iniţiativă' din partea Căilor Ferate Indiene, a fost mai întâi testat în 2017 pe elefanţi domestici şi sălbatici, înainte de a fi implementat pe teren, anul trecut. În statul meridional Kerala, sătenii folosesc garduri de sârmă conectate la stupi, care încep să se agite atunci când un elefant atinge una dintre sârme.
Pentru a rezolva problemele de coabitare între om şi elefant, care există şi în Africa, oamenii de ştiinţă au realizat un experiment în 2018 în Parcul Naţional Kruger din Africa de Sud, agăţând pe sârme şosete impregnate cu feromoni de albină - substanţă chimică degajată de aceste insecte atunci când stupul se află în pericol. Douăzeci şi cinci dintr-un total de 29 de elefanţi care s-au apropiat de ele au prezentat 'semnale tipice de vigilenţă acută, de incertitudine' şi, în final, 's-au îndepărtat în linişte', potrivit unui articol publicat în revista Current Biology.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News