Alexandru Leuțu, șeful Direcției Siguranță Școlară, a vorbit despre traficul de persoane, dar și alte probleme care apar în unitățile de învățământ din România.
Alexandru Leuțu, șeful Direcției Siguranță Școlară, a vorbit, în cadrul emisiunii „Culisele Justiției“, despre traficul de persoane din unitățile de învățământ din România, dar și despre alte probleme cu care se confruntă elevii.
„La nivel național cum stați? Vorbim și de zone sărace, unde există riscul de a intra în acele rețele de trafic de persoane. Sunt tinere care încă sunt păcălite prin metoda loverboy. Cum interveniți?“, a întrebat Laura Duță.
„Ne bucurăm încă de la finalul anului trecut de o foarte bună colaborare cu unitățile de învățământ. Începem, ușor-ușor, să conștientizăm, iar conducătorii unităților de învățământ și cadrele didactice încep să înțeleagă importanța semnalării unor situații periculoase la nivelul elevilor.
A fost adoptată o procedură de management a cazurilor de violență, de către Ministerul Educației, iar o parte din această procedură cuprinde și zona din spatele unității de învățământ, zona de acasă. Atunci când un copil vine la școală și vedem că e ceva în neregulă cu el, fie că e vorba de un abuz în familie sau ceva ce vine din zona asta de trafic de persoane, să informeze instituțiile statului, Poliția Română, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională Antidrog sau chiar structurile de Asistență și Protecția a Copilului. Mesajul e să nu se aștepte, dacă sunt sesizate astfel de cazuri, ci să fie informate instituțiile statului“, a spus Alexandru Leuțu.
„Parteneriatul dintre școală și Poliția Română a devenit și mai strâns. S-au creat niște grupuri de acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ, iar din ele fac parte reprezentanții școlii, polițiști, reprezentanții părinților, ai elevilor, dar și alte organizații nonguvernamentale care pot sprijini și facilita comunicarea în vederea identificării problemelor care apar, dar și găsirea unor soluții și adoptarea unor măsuri pentru a garanta siguranța în școală. Avem toate premisele pentru ca, la o unitate de învățământ, lucrurile să fie cunoscute, să găsim soluții la problemele identificate și împreună să creăm acel climat de siguranță școlară“, a mai spus, la DC News, Alexandru Leuțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci