Deseori, oamenii uită cât de important este să mestece și să savureze mâncarea cu calm, etapa premergătoare unei digestii corecte, care are repercusiuni pe multe nivele.
Având în vedere ritmurile de muncă și de viață, oamenii mănâncă prea repede, de multe ori chiar în fața calculatorului, fără calmul necesar acestui proces. Oamenii de știință japonezi au descoperit că mestecatul relaxat nu doar că este cel mai recomandat din punct de vedere digestiv, dar reglează și greutatea corporală.
A mânca încet nu se referă doar la timpul petrecut cu mâncarea în sine, ci și la a dedica timpul necesar pentru a mesteca, o fază foarte importantă a procesului digestiv. A face acest lucru corect aduce mai multe beneficii, cum ar fi favorizarea absorbției nutrienților și reducerea riscului de gastrită datorită pH-ului alcalin al salivei care echilibrează aciditatea. Pe plan senzorial, mâncatul lent ajută, de asemenea, la o mai bună apreciere a fiecărui aliment: textură, gust și miros.
După studii anterioare, o echipă științifică de la Universitatea Waseda din Japonia a reușit să identifice ce mecanism se activează atunci când mestecatul este corect. În plus, crește consumul de calorii, ceea ce ajută la pierderea în greutate.
Studiul se concentrează pe un termen cheie: termogeneza. Este vorba despre consumul de energie care se generează în timp ce mâncăm. Toate procesele de absorbție și metabolice, necesare corpului pentru a obține nutrienții, implică un consum caloric. Echipa japoneză a descoperit că mestecatul corect, adică încet, crește consumul de energie și, prin urmare, previne obezitatea, ajutând la controlul greutății corporale.
În acest studiu, au fost monitorizați unsprezece bărbați adulți sănătoși, cu greutate normală, care au alternat consumul de alimente lichide cu solide, confirmând că introducerea mestecatului lent în procesul digestiv creștea semnificativ termogeneza. De asemenea, au concluzionat că în acest consum energetic nu are atât de mult impact alimentul consumat, cât stimulii orali, cel mai important fiind mestecatul, deși atribuie și degustării un rol esențial.
Termogeneza a câștigat popularitate în ultima perioadă, fiind strâns legată de dietă și, în special, de scopul de a preveni supraponderabilitatea. Chiar se vorbește despre dieta termogenică, o opțiune delicată care trebuie să fie ghidată de un sfat adecvat, deoarece mai multe dintre alimentele asociate acesteia sunt stimulente.
Acestea sunt alimente care conțin compuși precum capsaicina din ardei sau gingerolii din ghimbir, a căror funcție este de a stimula sistemul nervos central și, astfel, de a crește consumul de energie în timpul digestiei. Printre exemple se numără proteinele (pește, carne, ouă...), dar și cacao, cafea sau ceai verde. În cazul alimentelor cu cofeină, nu trebuie uitate efectele precum insomniile sau creșterea frecvenței cardiace, care le fac nepotrivite pentru anumite persoane, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu