EXCLUSIV  Metodele contraceptive afectează fertilitatea? Dr. Alice Barbu (SANADOR): Când apar anumite riscuri / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fongbeerredhot
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fongbeerredhot

Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR, a fost invitată la interviurile DC News și DC Medical unde a explicat dacă metodele anticoncepționale, fie ele hormonale sau mecanice, afectează sau nu, în mod permanent, fertilitatea. 

VEZI ȘI: Vrei copii după 35 - 40 de ani? Dr. Alice Barbu (SANADOR), recomandare pentru toate femeile care cred ca mai e timp / video 

Dr. Alice Barbu a vorbit despre efectele metodelor anticoncepționale asupra fertilității. Întrebată dacă metodele anticoncepționale, fie hormonale, fie mecanice, afectează fertilitatea, dr. Barbu a explicat faptul că, datorită perfecționării acestor metode, doza de hormoni din anticoncepționale este acum optimă. Medicul a subliniat că anticoncepționalele creează un ciclu artificial în care nu are loc ovulația, iar menstruația este de fapt o sângerare de privație. Odată ce se oprește utilizarea acestora, ovulația se reia, iar fertilitatea nu este afectată.

„Metodele anticoncepționale dăunează fertilității dacă ne gândim și la cele mecanice sau la cele hormonale? S-au tot perfecționat.", a spus Val Vâlcu. 

Sanador

„Exact, și pentru că s-au tot perfecționat, acum doza de hormoni din anticoncepționale este optimă. Trebuie să înțelegem mecanismul anticoncepționalelor. Ele imprimă un ciclu artificial organismului nostru. Menstruația, de fapt, este o sângerare de privație, ovulația nu se întâmplă. Teoretic, în momentul în care am oprit acest mecanism de inhibiție, ovulația se va relua, deci nu mai există riscul ca după tratamentul contraceptiv să nu putem obține o sarcină.”, a spus dr. Alice Barbu. 

 

3. -imagine fara descriere- (dr-alice-barbu_48410300.jpg)

 

„Nu pot să deterioreze trompele, dar ar putea să deterioreze cavitatea uterină"

Întrebată dacă metodele mecanice de contracepție pot deteriora trompele uterine, dr. Alice Barbu a explicat că dispozitivele intrauterine, cu sau fără hormoni, nu afectează trompele uterine, dar ar putea deteriora cavitatea uterină în anumite cazuri. Medicul a oferit și un exemplu în acest sens. Potrivit acesteia, în prezența patologiilor uterine, cum ar fi polipii sau sinechiile, dispozitivele intrauterine sunt recomandate pentru a menține cavitatea uterină destinsă după intervenții chirurgicale. Totuși, acestea pot provoca un sindrom inflamator local, care ar putea duce la inclavarea dispozitivului în pereții uterului. Medicul a mai explicat faptul că dispozitivele intrauterine cu hormoni sunt indicate doar în cazuri medicale specifice, nu pentru femeile în perioada fertilă fără o recomandare medicală.

„Cele mecanice pot să deterioreze trompele?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Există dispozitive intrauterine care au hormoni, sau fără hormoni, indicate în anumite cazuri. Nu pot să deterioreze trompele, dar ar putea să deterioreze cavitatea uterină, deși, de exemplu, la o patologie uterină de tipul polipilor, sinechiilor, se recomandă dispozitivul intrauterin pentru a ține cavitatea destinsă după intervenția histeroscopică de corectarea a defectului, el totuși creează un sindrom inflamator local care poate să ducă până la inclavarea în pereții uterului a dispozitivului respectiv.

În cazul dispozitivelor cu hormoni, acolo vorbim de patologie pentru care se recomandă acest tip de dispozitive, deci nu le administrăm pacientelor în perioada fertilă fără o indicație medicală.”, a spus dr. Alice Barbu la interviurile DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel