Află în articol metodele prin care strămoșii noștri încercau să învingă epidemiile.
O expoziție de la Muzeul Național de Istorie din București aduce în atenție epidemii care au lovit Țara Românească în perioada medievală sau modernă și dezvăluie metode neobișnuite prin care se credea, pe vremuri, că boala poate fi învinsă, relatează Pro TV.
Dintre bolile care bântuiau ținuturi întregi, istoria consemnează epidemii care au făcut ravagii de-a lungul timpului în Țara Românească: de la ciumă și holeră, până la varicelă, tifos sau gripa spaniolă. Documentele ne ajută să înțelegem cum reacționau oamenii în acele vremuri, și cum încercau să oprească epidemiile. Interesant este că izolarea prin carantină exista încă din evul mediu. Potrivit istoricilor, negustorii și călătorii stăteau atunci 40 de zile în autoizolare pentru a evita răspândirea bolii.
„Documente legate de epidemia de ciumă, încă de la 1637, primul document pe care l-am expus, care reprezintă o dovadă a îngropării urgente a unui cetățean din Țară Românească și am terminat cu 1918 cu gripă spaniolă, consemnările din caietele Reginei Maria”, spune șeful Arhivelor Medievale.
„Ultima epidemie importantă a fost cea din timpul lui Caragea Vodă. Se presupune că a ucis circa 20% din populația Bucureștilor și 10-15% din populația Țării Românești. S-au încercat diverse paliative, de la fumigații, afumarea încăperilor și depozitelor cu pucioasă sau izolarea populației. Încep să se instituie carantine la frontiere. Negustorii și călătorii stăteau 40 de zile în carantină, în evul mediu.”, a povestit directorul Muzeului Național de Istorie a României.
Primele încercări științifice de combatere a bolilor, printr-o igienă mai riguroasă și apoi prin vaccinare, au apărut abia după 1830.
De epidemii nu a scăpat nici familia regală. Singurul copil al regelui Carol I, Principesa Maria, a fost răpusă de scarlatină la vârsta de 4 ani.
Și Regele Ferdinand a fost la un pas de moarte din cauza febrei tifoide, în 1897. Aceeași boală i-a ucis unul dintre copii. Documente rare din arhive pot fi vizitate, până pe 7 noiembrie, la Muzeul Național de Istorie a României din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News