Metrorex a semnat vineri cu asocierea formată din compania românească Metroul SA şi compania franceză Systra un contract de 44,71 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de consultanţă la construcţia tronsonului Universitate-Piaţa Iancului al Magistralei V de metrou.
"Obiectul contractului este de a asigura pentru Metrorex servicii profesionale, servicii de management al proiectului pentru construcţii - consultanţă şi asistenţă tehnică, în legătură cu realizarea proiectului", se arată într-un comunicat al Metrorex.
Durata contractului de consultanţă este de 120 luni, din care 60 de luni reprezintă perioada în care consultantul va asigura serviciile de supervizare a lucrărilor de execuţie şi 60 de luni intervalul în care acesta va asigura servicii de monitorizare a lucrărilor pe perioada de garanţie acordată.
Finanţarea va fi asigurată din surse proprii ale Metrorex.
Tronsonul Universitate-Piaţa Iancului este secţiunea a doua a Magistralei V de metrou care începe în Drumul Taberei şi se încheie în cartierul Pantelimon.
"Prin extinderea reţelei de metrou pe această secţiune se va putea rezolva preluarea fluxurilor de călători şi se va descongestiona traficul general din centrul oraşului spre şi dinspre zona de est prin diminuarea numărului de autoturisme şi vehicule de transport în comun de suprafaţă, cu consecinţe directe în reducerea consumului de carburanţi şi a poluării", se precizează în comunicat.
Secţiunea Universitate - Pantelimon are o lungime de aproximativ opt kilometri şi un număr estimat de 12 staţii. Licitaţia pentru contractarea lucrărilor este programată pentru perioada octombrie 2011 - martie 2012 , iar lucrările pregătitoare pentru execuţie să fie lansate în prima parte a anului viitor.
Acelaşi consorţiu asigură asistenţa tehnică şi pentru primul tronson al Magistralei V, respectiv tronsonul Drumul Taberei-Universitate, valoarea contractului fiind de 36,68 milioane de lei, fără TVA.
Lucrările pentru prima secţiune a magistralei, pe relaţia Râul Doamnei-Eroilor sunt realizate de un consorţiu condus de firma italiană Astaldi în baza unui contract atribuit de Metrorex în primăvară în valoare de 215 milioane euro, fără TVA.
Metroul SA este specializată în servicii de proiectare, consultanţă şi evaluări. Firma a realizat toate liniile de metrou, dar şi alte lucrări de construcţii civile, industriale şi edilitare cum ar fi Tribunalul Bucureşti, Centrul Cultural Armean, RADET Bucureşti şi diverse licee şi şcoli.
Firma este deţinută de aproape 190 de persoane fizice. Printre aceştia se regăsesc Cecilia Victoria Ivan (cu o deţinere de 6,08%), Viorica Beldean (5,7%), George Rozorea (5,6%) şi Alexandru Szocs (5,08%).
SYSTRA este o companie franceză de consultanţă specializată în lucrări la calea ferată şi transport public, înfiinţată în anul 1997 prin fuziunea Sofrerail (subsidiară a Companiei Naţionale de Căi Ferate Franceze) şi Sofretu (o subsidiară a Regiei Autonome de Transport Paris). În prezent, cele două companii controlează câte 36% din titlurile SYSTRA, iar mai multe bănci 28%.
Compania a deschis un birou la Bucureşti în 2006. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe Publice, SYSTRA a realizat în România, în 2010, afaceri de 6,99 milioane lei şi a raportat profit de 690.000 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News