Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a vorbit, la DCNEWS LIVE, despre întârzierile lucrărilor din transport și despre schimbări radicale în minister cu privire la contractele cu companiile care efectuează lucrări pe fonduri europene.
Întrebat de ce lucrările la metroul din Drumul Taberei, făcute cu bani europeni, durează atât de mult, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a răspuns la DCNEWS LIVE: "Noi am preluat acum la Ministerul Fondurilor Europene și partea de transport și de mediu. Am scris tuturor constructorilor de pe fonduri europene, și constructori, și supervizori. Am o situație acum clară pe fiecare firmă în parte, ce proiecte are România, care sunt motivele de întârziere. În primul rând, vom ataca ce anume... să rezolvăm toate obligațiile pe care le are statul român față de aceste companii. Sunt foarte multe revendicări din partea firmelor, dar pentru motive, uneori justificate, altele nu. Acolo unde se justifică, trebuie să venim să plătim acele companii. Orice modificare de contract care deja este depusă ca solicitare, trebuie să fie soluționată. După aceea, mesajul va fi clar pentru fiecare companie, își respectă obligațiile contractuale, atunci rămân în contract. În cazul în care contractele nu se respectă, la cea mai mică întârziere, se vor rezilia, indiferent de numele companiei. Asta este abordarea mea: respectăm contractul, suntem parteneri, nu, ne despărțim".
"Dacă o firmă de construcții nu-și respectă obligațiile contractuale și întârzie lucrarea, supervizorul îl notifică pe constructor, i se dă o notă de corecție, în care se pune foarte clar timpul și elementele care trebuie respectate. În caz contrar, contractul cade. Asta este abordarea și am spus: indiferent de numele companiei, indiferent de cât de mare este la nivel național sau european, nu-și respectă contractul, atunci pleacă", a subliniat ministrul.
"Sistemul, slăbit. Orice companie din afară a avut mare ușurință în a penetra sistemul"
Eugen Teodorovici a precizat că "Dacă ai o autoritate contractantă care știe, cunoaște și respectă contractul, să-l urmărească și să n-aibă niciun fel de îngăduință dacă partenerul a întârziat, atunci partenerul de contract își va respecta, cu siguranță, obligațiile. Pe parte de fonduri europene și pe orice contract de investiții plățile vor fi făcute la timp. Eu am spus și anul trecut: vreau facturi la plată, facturi la plată. Fără foarte multe facturi, degeaba declarăm 80%. Noi vom fi încântați să primim cât mai multe facturi, plata se va face. (...) Problema de bani nu va fi nicio clipă în contract. (...) În cazul în care poate supervizorul nu este cel mai nimerit atunci pleacă el, pentru că, din păcate, în foarte multe cazuri, supervizorii sunt cei care creează probleme. Ei sunt obligați să mă apere pe mine, ca și autoritate contractantă, să-mi spună clar: uitați, nu și-a făcut asta, asta e propunerea mea, penalitate, reziliere, s.a.m.d".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News