Studiul de fezabilitate pentru metroul din Cluj a fost aprobat.
Clujenii ar putea avea metrou peste 10 ani. Studiul de fezabilitate al metroului din Cluj-Napoca a fost aprobat, transmite Realitatea Plus. Acesta va avea o lungime de 21 de kilometri şi va fi finanţat prin PNRR şi din bugetele naţionale şi locale.
Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat documentaţia tehnică prin care s-a stabilit că traseul va avea de 19 staţii. Investiţia se va ridica la peste 2 miliarde de euro, iar durata de realizare va fi de 128 de luni.
VEZI ȘI: VIDEO - Așa vor arăta noile tramvaie care vor circula în Capitală din aprilie 2022
Când metroul din Moscova a fost anunțat pentru prima dată în anii 1930, locuitorii orașului au fost imediat fascinați de felul în care ar putea arăta. Schițele stațiilor au fost afișate în vitrinele magazinelor de-a lungul străzii animate Tverskaya, alimentând curiozitatea moscoviților față de noua rețea subterană, relatează CNN.
Ceea ce au primit locuitorii Moscovei a fost un labirint de stații subterane, fiecare stație îmbrățișând propriul stil arhitectural. Unele locații au celebrat marele trecut baroc al Rusiei, în timp ce altele au adoptat estetica Art Deco atunci contemporană. În cele opt decenii de la deschidere, sistemul de metrou sa extins pentru a cuprinde peste 200 de stații și stiluri mai noi.
Navetiștii ocupați de astăzi acordă puțină atenție picturilor murale sau mozaicurilor vibrante ale metroului. Dar istoricul de arhitectură Nikolai Vassiliev speră să reaprindă interesul pentru proiectele sistemului, odată cu lansarea Hărții de arhitectură și design a metroului din Moscova. Harta, pe care Vassiliev a realizat-o, evidențiază o serie de locuri cheie.
„Astăzi, în mare parte, percepem o anumită semnificație artistică și ideologică (în stații), dar în (anii) 1930, era mai important să rezolvăm problemele de transport de capital sovietic”, a spus el într-un interviu.
Omul din spatele metroului din Moscova a fost politicianul sovietic Lazăr Kaganovici, un stalinist convins mai bine cunoscut pentru rolul său în foametea care a devastat Ucraina cu doar câțiva ani în urmă. Viziunea sa a dus atât la un sistem eficient de metrou, care transporta cetățenii prin oraș, cât și la o serie de stații care creau o „viziune a anilor 1930... precum importanța anumitor cartiere și direcții de dezvoltare”, potrivit lui Vassiliev. Vezi fotografiile cu metroul din Moscova AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu