Milioane de persoane erau afectate, joi, de o nouă grevă în metroul londonez, la apelul mai multor sindicate care se opun unui plan de reducere a costurilor în cadrul regiei Transport for London (TfL), informează France Presse.
Cel mai vechi metrou din lume era aproape în totalitate paralizat joi dimineaţă, majoritatea liniilor fiind complet oprite şi câteva cu serviciu foarte redus.
Doar foarte noua linie Elizabeth Line, inaugurată în luna mai a anului trecut, funcţiona normal, cu doar câteva staţii închise în inima capitalei britanice.
Metroul londonez transportă în mod normal până la 5 milioane de pasageri pe zi, dar a fost afectat de mai multe greve în ultimele luni.
Dacă unii londonezi au optat pentru telemuncă, a cărei practică s-a răspândit pe scară largă de la pandemia de COVID-19, mulţi s-au întors la bicicletă, maşină, dar şi la autobuze, dintre care multe erau aglomerate.
Sindicatul naţional RMT (Rail, Maritime and Transport), care a făcut apel la grevă, se opune în special eliminării a 600 de locuri de muncă în staţiile de metrou şi unui proiect al TfL de modificare a finanţării pensiilor agenţilor, potrivit unui comunicat.
Afectată de pandemie, TfL a încheiat la sfârşitul lunii august un acord de finanţare cu guvernul, care nu răspunde însă nevoilor operatorului public.
"Aceste atacuri (la statutul salariaţilor) sunt profund nedrepte şi complet inutile", estimează sindicatul, care afirmă că a făcut propuneri de suspendare a grevei, respinse de TfL.
Potrivit lui Sharon Graham, secretar general al sindicatului Unite, care a făcut de asemenea apel la grevă, "TfL atacă în mod inutil pensiile şi salariile membrilor noştri, ceea ce Unite pur şi simplu nu poate accepta", se arată într-un comunicat.
"Nicio propunere de schimbare a sistemului de pensii sau condiţiilor nu s-a făcut", a asigurat la rândul său Glynn Barton, un responsabil TfL, într-o declaraţie marţi după eşecul negocierilor cu sindicatele.
Această grevă are loc într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu o înmulţire a mişcărilor sociale într-un context de inflaţie record şi de criză a costului vieţii.
Miercuri, asistentele au votat pentru o grevă naţională fără precedent cerând salarii mai bune, notează Agerpres.
Un bărbat a fost reţinut după ce a aruncat cu ouă înspre Regele Charles.
Regele Charles a Marii Britanii și Regina Consoartă Camilla au avut parte de un incident neplăcut la un eveniment în nordul Angliei. Un bărbat a aruncat cu ouă înspre ei, transmite Agerpres, citând Reuters.
În imaginile publicate pe reţelele de socializare se pot vedea patru ouă care aterizează lângă monarhul britanic şi soţia sa în momentul când cei doi sosesc la o ceremonie tradiţională în oraşul York. Cuplul regal nu a părut deranjat de incident şi şi-a continuat programul.
Poliţiştii s-au îndreptat rapid înspre mulţime şi au reţinut un protestatar care striga sloganuri. Alţi oameni din mulţime l-au apostrofat şi au scandat Dumnezeu să-l ocrotească pe Rege.
Charles, care a urcat pe tronul Marii Britanii în septembrie după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, se află într-un turneu de două zile în nordul Angliei.
Automobilul regal al reginei Elisabeta a II-a a fost de asemenea ţinta unui atac cu ouă în 2022 când suverana a vizitat Nottingham, în centrul Angliei, iar un grup de protestatari antibritanici au aruncat cu ouă înspre Charles în timpul unei plimbări prin centrul oraşului Dublin în 1995.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News