Uniunea Europeană trebuie să găsească soluţii la problema numărului mare de migranţi care sosesc din Africa înainte de alegerile europene de anul viitor, a afirmat luni preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, transmite ANSA.
'Avem proiecte de legi pe masă şi lucrăm în fiecare zi în speranţa că vom avea un pachet de legi pentru a răspunde în sfârşit la aceste probleme, provocări cu soluţii înainte de alegerile europene', a declarat Metsola, după sosirea ei la consulatul italian din New York. 'Altfel, cetăţenii nu ne vor mai înţelege', a insistat ea.
'Acum trebuie să trecem de la vorbe la fapte. Avem nevoie de acţiuni în ce priveşte politica de repatriere, azil şi solidaritate', a subliniat preşedinta PE. La rândul său, vicepremierul şi ministrul de externe italian Antonio Tajani a afirmat că situaţia sosirilor de migranţi din Africa 'nu este explozivă, ci a explodat deja'. 'Nu există ziduri capabile să oprească deplasarea a milioane de oameni', a formulat Tajani.
'Gândiţi-vă la istoria invaziilor barbare - armata romană, cea mai puternică din istoria forţelor armate, nu le-a putut opri', a declarat presei ministrul italian, precizând că intenţionează să ridice problema presiunii migratorii din Africa în cadrul Adunării generale a ONU. Peste 127.000 de migranţi au intrat în Italia până acum în acest an, de circa două ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2022, potrivit datelor Ministerului de Interne. Mare parte dintre aceştia intră via Lampedusa, insulă din Mediterana care este cel mai sudic punct al Italiei.
Miercurea trecută, debarcarea a circa 6.000 de migranţi în ultimele ore pe insula italiană, situată aproape de coastele Africii, a provocat scene de haos şi poliţia a intervenit cu scutierii pentru a delimita aglomerarea de persoane din port. Ulterior, luni, s-a creat haos din cauza aglomeraţiei la centrul de primire a migranţilor din portul sicilian Porto Empedocle, unde aceştia sunt transferaţi din Lampedusa.
Peste 1000 de oameni s-au strâns la facilitatea temporară de unde migranţii sunt transferaţi în centre de recepţie din alte părţi din Italia, pe fondul întârzierilor în serviciile de transport. Dintre aceştia, mai mult de 100 de persoane ar fi părăsit facilitatea în mod 'independent' şi sunt căutaţi de poliţie, notează ANSA.
Transportul migranţilor cu feriboturi de pasageri din Lampedusa în Sicilia a fost suspendat temporar din cauza supraaglomeraţiei, care s-a agravat şi mai mult după accidentul de vineri în care a fost implicat un vehicul care transporta migranţi şi refugiaţi din Porto Empedocle spre centre de recepţie din nordul Italiei şi în care doi tineri şoferi şi-au pierdut viaţa.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat duminică Lampedusa împreună cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni, la invitaţia guvernului italian, şi a prezentat un plan de acţiune în zece puncte în acest sens, inclusiv o posibilă nouă misiune navală a UE în Mediterana.
În ce-l priveşte, Antonio Tajani a afirmat că nici UE nu este capabilă să rezolve singură această problemă şi a făcut apel la implicarea ONU şi NATO, mai notează ANSA. Ministrul de interne francez Gerald Darmanin, care urma să se întâlnească luni la Roma cu omologul său italian Matteo Piantedossi pentru a aborda problema migraţiei, a asigurat că Franţa doreşte să ajute Italia să-şi securizeze frontiera externă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu