Mexicul devine din ce în ce mai nerăbdător cu Bruxelles-ul din cauza încetinirii blocului de a finaliza un acord comercial, a declarat președintele Senatului țării, Olga Sánchez Cordero.
Sánchez Cordero a fost la Bruxelles pentru a grăbi UE să facă progrese în ceea ce privește acordul de asociere UE-Mexic, care a fost convenit în principiu în 2018 și finalizat în 2020, potrivit Politico.
De atunci, Comisia Europeană a luat în considerare împărțirea acordului, astfel încât părțile comerciale să ajungă aprobat mai repede, dar acest lucru a fost privit cu suspiciune de către Mexic deoarece se teme că alte părți ale acordului ar putea să nu fie ratificate.
”Suntem pe deplin de acord cu semnarea unui acord care este divizat”, a spus Sánchez Cordero. Ea a spus că, la fel ca acordul inițial, actualizarea actuală nu ar trebui să fie împărțită.
”Nu puteți continua doar cu problemele economice și subminați problemele legate de drepturile omului și subiectele sociale și politice”, a spus ea, referindu-se la părțile acordului care ar putea fi respinse în urma unei divizări propuse.
Președintele Senatului a spus că majoritatea europarlamentarilor cu care a vorbit doresc să semneze acordul în ansamblu și rapid.
”Există doar anumite persoane în anumite poziții – una sau două persoane în DG Comerț – care împiedică acest acord să avanseze”, a spus ea, referindu-se la departamentul de comerț al Comisiei.
Acordul UE-Mexic este unul dintre acordurile de liber schimb pe care Bruxelles-ul vrea să le încheie în curând. Doi dintre cei mai mari susținători ai comerțului liber ai blocului - Cehia și Suedia - vor prelua în continuare președinția rotativă a Consiliului UE.
Invazia Ucrainei de către Rusia împinge țările UE să consolideze legăturile comerciale din întreaga lume.
Pentru unii din Bruxelles, invazia Ucrainei de către Rusia face din asigurarea de noi parteneriate comerciale o misiune urgentă. Întreruperea lanțului de aprovizionare cauzată de război a alimentat apelurile de a deschide mai mult comerț cu restul lumii pentru a diversifica sursele de orice, de la gaze naturale la ulei de floarea soarelui.
De ce contează acesta? Acordul de asociere renovat UE-Chile este cheia pentru obiectivele UE de a deveni lider mondial în producția de baterii, deoarece ar ajuta UE să aibă acces la stocurile masive de litiu din salina Atacama.
Germania, în special, a făcut eforturi pentru a avansa acordul cu Chile, având în vedere importanța litiului pentru transformarea industriei sale auto în vehicule electrice.
De ce contează acesta? Pactul de investiții al UE cu China, cunoscut oficial sub numele de Acord Cuprinzător pentru Investiții (CAI), a fost încheiat la sfârșitul președinției germane în decembrie 2020.
Comisia a salutat acordul ca fiind un succes, deoarece a abordat practica de a cere întreprinderilor străine să își împărtășesc tehnologia în schimbul accesului pe piața chineză, împreună cu asigurări privind munca forțată.
De ce contează acesta? Acordul de asociere UE-Mexic, încheiat în principiu în 2018 și finalizat în 2020, este o actualizare a acordului anterior UE-Mexic și ar scoate aproape toate comerțul cu mărfuri.
De ce s-a întârziat? Comisia se gândește dacă să împartă acordul și să completeze mai întâi părțile mai ușoare pentru a obține ratificarea mai rapidă a uneia dintre ele, dar acesta este o interdicție pentru Mexic.
Divizarea acordului ar putea crea, de asemenea, un precedent pentru acordul mai controversat la care lucrează UE cu blocul Mercosur din America Latină. Acest lucru face ca un plan rapid pentru afacerea cu Mexic să fie mai puțin probabil.
Comerțul cu mărfuri dintre UE și Mexic a crescut cu 148% până în 2018 de la intrarea în vigoare a acordului comercial existent UE-Mexic în 2000.
De ce contează acesta? Acordul de asociere al UE cu Mercosur, un bloc care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, ar acoperi o populație de 780 de milioane de locuitori și ar reprezenta un impuls uriaș pentru relațiile UE cu America Latină.
Este o afacere majoră în ceea ce privește reducerea tarifelor, deoarece ar elimina taxele vamale de aproximativ 4 miliarde de euro în fiecare an.
De ce contează acesta? India este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, iar UE dorește discuții cu New Delhi, mai ales că India dorește să consolideze alianțele împotriva Beijingului.
Intensificarea relațiilor comerciale cu India se încadrează, de asemenea, în strategia mai mare a UE pentru regiunea Indo-Pacific.
De ce contează acesta? Chiar dacă Australia nu este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai UE, încheierea unui acord comercial cu Australia ar fi o victorie geopolitică, mai ales având în vedere conflictul comercial al Australiei cu China .
De ce contează acesta? Noua Zeelandă este doar al 50-lea cel mai mare partener comercial al UE în materie de mărfuri, dar, ca și în cazul Australiei, încheierea unui acord cu Wellington ar fi simbolică pentru capacitatea UE de a încheia acorduri comerciale, în special cu țări care au aceleași opinii.
De ce contează acesta? UE este cel mai mare partener comercial al Elveției. Relațiile comerciale ale celor doi parteneri sunt guvernate de un mozaic de tratate bilaterale dintre care unele se vor epuiza în curând.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News