Președintele SUA, Barack Obama, a fost reținut în declarațiile despre reponsabilitatea liderului rus Vladimir Putin în tragedia aviatică din Ucraina, dar a subliniat că racheta care a doborât aeronava a fost lansată din teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși.
Cinci elemente cheie ale conferinței de presă organizate vineri seară la Casa Albă:
1. "Probele indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată din zona controlată de separatiștii pro-ruși", a spus Obama, arătând astfel că există o rată a probabilității foarte mare ca avionul să fi fost atacat de rebeli.
2. Obama a declarat că dacă Putin ia decizia să interzică fluxul de armament și luptători în Ucraina, atunci acesta se va opri. El a arătat că președintele Vladimir Putin are cel mai mare control asupra situației violente din Ucraina. Liderul american a precizat că separatișii au primit ajutor de la ruși.
3. Întrebat dacă Putin este de vină pentru prăbușirea zborului MH17, Obama a răspuns: "Deocamdată nu știm exact ce s-a întâmplat. Nu vreau să mă antepronunț". Discursul reținut al președintelui Obama nu va mulțumi Ucraina, care deja a tras propriile concluzii (Un atac terorist, după cum declara Petro Poroșenko) și așteaptă reacții tranșante și simetrice din partea Washingtonului.
4. "SUA are capacitatea de a înăspri sancțiunile și este pregătită s-o facă", a spus Obama. Declarația este una de mare impact, în special pentru marii afaceriști ruși, mulți parte a cercului de apropiați ai lui Putin. Ultimele sancțiuni impuse marilor companii au zguduit din temelii economia Rusiei. Moscova riscă izolarea, bursa s-a prăbușit, iar rubla a slăbit semnificativ în fața dolarului.
5. Întrebat dacă așteaptă ca Uniunea Europeană să răspundă cu aceeași severitate la agresiunea Rusiei din Ucraina, Obama a dat o palmă usturătoare liderilor europeni. "Cu siguranță că (incidentul din Ucraina) va fi un semnal de alarmă pentru Europa și pentru lume că există consecințe la escaladarea conflictului din Estul Ucrainei". Europa este acuzată că a aplicat sancțiuni disparate Rusiei față de cele impuse de SUA. Declarația lui Obama sancționează "blândețea" Bruxelles-ului, mai ales după ce, cu o zi în urmă, SUA a luat cele mai dure măsuri punitive de până acum împotriva Rusiei. Ecourile sancțiunilor americane nu s-au auzit în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News