Dacă vrei să servești un mic dejun altfel, poți încerca varianta georgiană. Iată cum se prepară rețeta...
Ingrediente
1 ou
100 ml iaurt de băut
250 g făină
1/2 linguriţă zahăr
1/2 linguriţă sare
1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
Ingrediente pentru umplutură
200 g mozzarella/caşcaval
1 albuş
5 linguri lapte integral
Ingrediente pentru servit
2 ouă
2 linguri unt
Cum se prepară
Bate oul cu sarea, zahărul şi iaurtul de băut. Cerne 200 g de făină, amestecată cu bicarbonatul de sodiu. Amestecă compoziţia până ce se îngroaşă, apoi frământă pentru 5-7 minute, adăugând treptat şi restul de făină, până obţii un aluat elastic şi fân. Lasă-l deoparte într-un bol uns cu puţin ulei, acoperit cu o folie de plastic sau cu un prosop de bucătărie, timp de 30 de minute.
În răstimp, rade mozzarella. Separă albuşul şi bate-l puţin, apoi combină-l cu cele 5 linguri de lapte integral. Toarnă albuşul bătut peste brânza rasă şi amestecă. Preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade, lăsând tava în care plănuieşti să coci Khachapuri înăuntru, pentru a se încinge.
Taie aluatul în două jumătăţi egale şi întinde fiecare bucată, pe rând, pe blatul bine presărat cu făină, potrivit retetepractice.ro. Rulează două dintre margini către interiorul foii, cam 1/3 din fiecare parte. Uneşte cele două rulouri în partea de sus şi în cea de jos a foii (poţi folosi puţină apă pentru a le lipi). După această etapă, Khachapuri ar trebui să capete aspectul de bărcuţă.
Presară făina pe un tocător şi aşază “bărcuţa”. Umple-o cu 1/2 din compoziţia de brânză, apoi deschide cuptorul şi transfer-o de pe tocător în tavă, lăsând-o să alunece. Procedează la fel şi cu cealaltă jumătate. Lasă-le la copt pentru 15-20 de minute sau până devin aurii.
După ce timpul s-a scurs, scoate tava din cuptor şi sparge câte un ou deasupra fiecărei Khachapuri. Mai dă-le la cuptor pentru 1-2 minute. Serveşte-le cu gălbenuşul încă moale şi cu câte o lingură de unt tăiat mărunt deasupra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu