Mic dejun sănătos, la şcoală, în loc de fructe şi lapte? Iniţiativă legislativă pentru elevii români, în premieră

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Elevii ar putea primi lapte în fiecare zi, nu doar în trei zile din săptămână cum e acum, plus un mic dejun săţios în loc de fructe.

Programul pentru școli al României ar putea fi modificat printr-o inițiativă legislativă aflată în dezbatere parlamentară, acum, în Senat, în calitate de prima cameră sesizată. Asta după ce în ședința Comisiei pentru Învățământ de marți, 8 noiembrie, inițiativa a primit aviz favorabil cu unanimitate de voturi din partea partidelor parlamentare, potrivit unui comunicat de presă. Ar trebui să se revină la acordarea porției de lapte pentru toate zilele săptămânii, nu doar în 3 zile, cum au decis autoritățile în 2017, a declarat inițiatorul propunerii, deputatul Cătălin Teniță, pentru Edupedu.ro. O altă componentă propusă pentru modificare în proiect este cea de organizare a licitațiilor pentru achiziția de lapte și corn, plus fructe și măsuri educative. 

Cătălin Teniță susține că ar trebui „desprinse” aceste componente, astfel încât o autoritate, fie Consiliul Județean, și Consiliul Local/Primăria, să poată achiziționa separat fie fructele, fie laptele, cornul sau măsurile respective în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene. Acesta propune și posibilitatea de „spargere” a achizițiilor în loturi mai mici, pe câte 20 de localități, astfel încât elevii să aibă acces la cornuri proaspete de la brutăria din zonă sau la fructe, ori produse lactate de la fermierii locali.

Camera decizională pentru acest proiect de lege este Camera Deputaților.

Context: În România programul Laptele și cornul a fost introdus în 2002 ca un program social și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent este finanțat și din fonduri europene, pe lângă cele de la buget. 

Doar de două ori pe săptămână, lapte și o dată, produse lactate, de regulă iaurt – asta primesc acum elevii din grădinițe, școala primară și gimnaziu. 

De cinci ori pe săptămână, adică zilnic, primesc corn sau produse de panificație, iar în două zile, fructe. 

Programul Laptele Școlar nu a fost inventat de România, ci este prezent în statele europene încă din anii 50. Recent, evaluarea programelor din „schema de lactate” de la nivelul statelor Uniunii Europene a arătat că toate țările (chiar dacă în proporții variabile) se confruntă cu un consum în scădere sau cu o stagnare de consum în privința laptelui, potrivit Comisiei Europene. 

Pe lângă distribuția produselor în sine, de care se ocupă Ministerul Agriculturii, există și o componentă pentru „măsuri educative pentru o alimentație sănătoasă”, atașată acestui program, măsuri care cad în responsabilitatea Ministerului Educației.

Programul se adresează preşcolarilor din grădiniţele de stat şi private şi elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat şi prevede acordarea zilnică de 200 ml de lapte (UHT şi pasteurizat) sau 120 g de produse lactate (din lapte fermentat care conţin cel puţin 90% din greutate lapte tratat termic: iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir) şi de produse de panificaţie (cornuri sau batoane şi produse derivate: covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi) în ambalaje de 80 g/unitate.

Autoritatea responsabilă de monitorizarea şi evaluarea Programului pentru şcoli al României este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

În anul şcolar 2022-2023, programul are ca beneficiari un număr de 1.885.225 de preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat/acreditat (în scădere de la 1.903.851 de beneficiari în anul şcolar 2021-2022), dintre care 2.648 sunt copii provenind din Ucraina.

În anul şcolar 2022-2023, bugetul alocat implementării Programului pentru şcoli al României este de 562.850.883 lei (în creştere de la 501.553.278 lei, în anul şcolar 2021-2022) echivalentul a 113.730.224,89 euro, din care: ajutor financiar din partea Uniunii Europene în valoare de 85.896.139 lei (17.356.262 euro), repartizat astfel: 6.900.318 euro pentru fructe şi legume; 10.455.944 euro pentru lapte şi produse lactate; ajutor financiar naţional – 476.954.744 lei (96.373.963 euro).

Află mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel