Noua lege a pensiilor recalculează pensiile tuturor românilor, incluzând veniturile și sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții sociale, eliminând astfel necesitatea demersurilor legale pentru recunoașterea acestor drepturi.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a vorbit despre mica recalculare.
"Noua lege a pensiilor pe lângă faptul că a recalculat pensiile tuturor românilor recunoscând contributivitatea și făcând dreptatea acestora, recunoaște și veniturile, sporurile nepermanente pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale. Este important pentru români faptul că dacă până acum dânșii erau puși în situația de a se adresa unui avocat, apoi instanțelor de judecată pentru recunoașterea acestor drepturi, acum pe noua lege recunoaștem toate veniturile pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale.
Plățile actualizate vor începe de la 1 septembrie.
Din evaluările colegilor noștri, vorbim de venituri nepermanente despre acord global, al 13-lea salariu, premii, prime și altele. Din datele colegilor noștri, sunt peste 200 de mii de pensionari care au deja aceste documente la dosarele dânșilor de pensie, în cazul acestora, pensionarii nu trebuie să facă nimic, recalcularea se face din oficiu, iar drepturile le vor primi începând cu 1 septembrie. În momentul când vor primi decizia de recalculare, ulterior punerea în plată va fi începând cu 1 septembrie, dar pensionarii pot aduce în continuare adeverințele care să ateste aceste venituri nepermanente pe modelul de la anexa 6 din lege, oricând vor putea dânșii", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la RomâniaTV.
Din 2 septembrie, a fost inițiată ”Mica Recalculare”, destinată în special pensionarilor retrași din activitate înainte de 2001. Pensionarii sunt încurajați să depună documente justificative cu privire la alte venituri obținute în timpul activității profesionale, până la data de 1 martie 2025. ”Vom avea încă o recalculare, cea mica, sub 1.000.000. Avem termen 6 luni de zile să facem această recalculare cu aceste adeverințe. Trebuie să recalculam din oficiu, avem acesta obligație legală. Noi am identificat cele ce sunt deja la dosar, pe fiecare pensionar în parte. Cei care doresc să completeze cu alte adeverințe sunt bineveniți la casele teritoriale de pensii” spunea șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.
Pensionarii trebuie să aducă documente și adeverințe de la fostul angajator, care să confirme sporuri pentru turele de noapte, munca în zilele de sărbătoare, activitatea desfășurată în zone izolate sau condiții de risc, precum și alte venituri ocazionale, pentru care s-a plătit CAS.
Totodată, de la 1 ianurie 2025, pensiile vor crește cu rata inflației, respectiv cu aproximativ 13%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News