Furtuna tropicală Michael ar urma să se transforme luni în uragan şi va lovi nord-vestul statului american Florida la jumătatea săptămânii.
Fenomenul va fi însoţit de vânt ce va sufla cu până la 160 de kilometri la oră, conform prognozelor Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA, citate de Reuters. Furtuna tropicală se va intensifica şi va atinge în noaptea de luni nivelul de uragan de categoria întâi pe măsură ce va avansa către Golful Mexic însoţită de vânt cu intensitatea de 112 kilometri la oră, au indicat meteorologii.
Până marţi noapte sau miercuri, Michael ar putea ajunge sau s-ar putea apropia de nivelul de uragan de categoria a treia, a precizat NHC. O furtună este clasificată drept uragan de categoria întâi dacă vântul atinge viteza de cel puţin 119 kilometri la oră. La nivelul de uragan de categoria a treia viteza vântului atinge sau depăşeşte 178 kilometri la oră, conform scării Saffir-Simpson de clasificare a cicloanelor tropicale, cu cinci niveluri de intensitate.
Stare de urgență în Florida
După ce va lovi Florida, Michael se va îndrepta spre nord-est parcurgând miercuri noapte şi joi regiunile din sud-estul Statelor Unite, potrivit estimărilor NHC. Guvernatorul statului Florida, Rick Scott, a declarat duminică stare de urgenţă în peste douăzeci de comitate din nordul statului. Scott a sfătuit locuitorii din zona Golfului Mexic să se pregătească pentru posibile ordine de evacuare şi a dispus menţinerea în stare de alertă a peste 5.000 de soldaţi din Garda Naţională.
Statul nostru înţelege cât de serioasă este vremea tropicală şi cât de devastator poate fi orice uragan din furtună tropicală, a indicat guvernatorul în cadrul unui comunicat.
Format în Marea Caraibilor şi însoţit de vânt puternic şi ploi torenţiale, Michael a trecut duminică şi luni dimineaţă pe lângă mai multe regiuni din Mexic şi Cuba şi s-a îndreptat apoi către nord, a indicat NHC cu sediul în Miami.
Prognoze pentru coasta de est
În nord-vestul şi nordul statului Florida, dar şi în sudul statului Georgia sunt aşteptate ploi torenţiale, precipitaţiile putând ajunge la cantităţi de 20 de centimetri şi, izolat, la 30 de centimetri, cu risc major de inundaţii. Potrivit prognozelor, după Florida furtuna ar urma să se îndrepte către nord-est, pe coastele Oceanului Atlantic, afectând statele Carolina de Sud şi Carolina de Nord, care nu şi-au revenit încă după uraganul Florence de luna trecută.
Unele platforme din Golful Mexic ar putea fi evacuate, a anunţat Commodity Weather Group duminică, ceea ce ar putea duce la o încetinire a operaţiunile, însă nu şi la întreruperi importante. Golful Mexic găzduieşte 17% din producţia zilnică de ţiţei brut a SUA şi 5% din producţia zilnică de gaze naturale, conform Administraţiei americane pentru informaţii în domeniul energiei (EIA). Peste 45% din capacitatea de rafinare a ţării se află de-a lungul coastelor americane ale Golfului Mexic care adăpostesc, de asemenea, 51% din capacitatea de procesare a gazelor naturale din SUA, notează Reuters.
Vezi și: Trump, avertisment: Este calmul de dinaintea furtunii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci