Fostul negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, va candida la președinția Franței, în 2022.
Michel Barnier a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din Franța din 2022. Fostul negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit va intra în cursa pentru șefia statului din partea partidului Les Républicains și ar putea fi contracandidatul lui Emmanuel Macron - în cazul în care va fi selectat la alegerile preliminare ale partidului.
Printre punctele programului său se află 'limitarea și ținerea sub control a imigrației', 'repunerea muncii și meritului în centrul societății noastre', dar și lupta împotriva schimbărilor climatice.
Michel Barnier a declarat joi seară, pentru Le Figaro, că vrea să fie un președinte 'care îi respectă pe francezi şi care să impună respect pentru Franţa.'
'Suntem în vremuri exigente. Lumea care ne înconjoară este periculoasă, instabilă, fragilă. Ţara noastră o duce rău. Este necesară o alternanţă pentru a reconcilia, a reface întregul şi a acţiona cu adevărat.', a adăugat el.
Privind situația din Afganistan, fostul negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit a spus că Franța are o datorie morală de a acord azil 'celor care au lucrat pentru ea'. Totuși, atrage atenția Barnier, 'trebuie să spunem că nu vom primi pe toată lumea'.
Barnier vrea 'accentuarea luptei împotriva jihadismului pretutindeni'. El mai pledează pentru creşterea la '3% din PIB' a efortului bugetar în zona de apărare și cercetare.
După ce a fost deputat, senator și a făcut parte din mai multe guverne de dreapta din Franța, Michel Barnier a condus negocierile pentru Brexit ale UE. Noul candidat la președinția Franței a fost comisar european între 1999-2004 și 2010-2014.
În luna iunie a.c., analistul de politică externă Andrei Vlășceanu spunea pentru DC News, în legătură cu 'posibilii candidați surpriză' că 'ceea ce se șușotește e că vine Michel Barnier, cel care a negociat Brexit-ul, pe o platformă paneuropeană.'
'Acum, domnul Macron are alte idei referitor la cest pro-europenism. De asemenea, ceea ce se mai șușotește și multă lume îl ia ca valid, Pierre de Villiers, fostul șef de Stat Major al Armatei Franceze, pe care Macron l-a destituit din funcție, se dorește a fi un candidat și vine pe acea scrisoare a militarilor în rezervă. A reprezentat un semnal de alarmă foarte serios deoarece Armata Franței e o forță de care trebui ținut cont.
Atâta timp cât tu, autoritate publică, nu-ți mai controlezi o parte din teritoriul național datorită politicilor sociale și culturale pe care le-ai promovat, reprezintă o problemă foarte mare, iar un candidat care să vină din acest establishment politico-militar e o ipoteză de luat în serios. Mai avem un an, e destul timp, dar un astfel de candidat, în funcție de suport, poate ajunge în turul 2', mai spunea Vlășceanu. (Știrea, AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci