Doctorul Anca Hâncu, specialist în nutriție, a spus că este important să facem alegeri care să ne ajute pe termen lung, astfel încât să fim sănătoși cât mai mult timp.
„Cu toții ne dorim sănătate şi longevitate, dar pentru a avea această vitalitate, la o anumită vârstă, trebuie să începem un stil de viață sănătos. Auzim de multe ori această remarcă: dacă sunt tânăr, pot să mănânc orice, pentru că sunt sănătos. În principiu, pot să mănânc orice, dar la 20 de ani îmi construiesc niște obiceiuri, mă obișnuiesc să fac alegerile corecte, să știu să aleg o pâine neagră. Poate că deja am preluat acest obicei de acasă, dar dacă nu, trebuie să ştiu că o pâine cu cereale integrale are un rol foarte bun”, a spus Anca Hâncu, specialist în nutriție.
„Sunt mici trucuri pe care noi le putem face. În loc să mâncăm cartofi pai, putem alege o salată, putem alege o mâncare de legume sau o mâncare de dovlecel cu vinete. Trebuie să ne obișnuim să facem alegeri sănătoase, dar să ne și placă. Totodată, niciodată să nu ne obligăm să mâncăm ceva care nu ne place, pentru că nu este bine pentru corpul nostru”, a mai zis Anca Hâncu.
„O pâine neagră integrală are minerale şi nutrienţi. La fel şi în cazul orezului. Un orez alb este un orez rafinat şi de aceea acesta trebuie evitat. Să încercăm să mâncăm orez brun, orez roșu sau orez negru”, a mai spus nutriţionistul Anca Hâncu la Antena 3.
Medicul nutriționist Anca Hâncu a explicat că alimentele sănătoase pot foarte ușor să cadă în latura cealaltă, dacă, de exemplu, depășim anumite cantități.
„Sunt multe variante sănătoase în jurul nostru, important este să știm cum să le alegem. Să știm ce este sănătos, să facem deosebirea între un cartof pai înecat în grăsime și un cartof fiert sau copt, care va putea fi o alegere mult mai sănătoasă”, a spus medicul nustriționist Anca Hâncu, care a dat chiar exemplul unui fruct din care se spune că e bine să consumăm câte unul pe zi.
„Mărul este un aliment sănătos, care ne aduce fibre, ne aduce vitamina C, cu mare valoare nutritivă, însă, mâncat în exces (două kilograme să zicem de mere pe zi) ne aduce un exces de fructoză, care, în timp, duce la ficatul gras non-alcoolic. Astfel că alimentele trebuie organizate într-o moderație și într-o diversitate”, a spus Anca Hâncu în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.
De asemenea, a subliniat că este foarte importantă diversitatea în alegerile noastre.
Anca Hâncu a explicat cum să integrăm carnea în alimentația noastră.
„Este foarte cald, e important să ne hidratăm. Dorim să mâncăm mai ușor, corpul nostru ne dă semnale. Să mâncăm alimente ușoare, supe de legume, creme de legume, mâncate reci, și ceva mai puțină carne. O digerăm mai greu. Carnea poate fi foarte grasă. Ar fi bine să alegem pește, păstrăv, dorada, calcan, biban, sau carne de pui, carne de curcan. Să încercăm să nu ne aglomerăm cu multe grăsimi saturate din carne grasă.
O pastramă de pui are are în jur de 100 de calorii, o pastramă de oaie, de trei ori mai mult. Cantitatea de proteine e cam la fel, însă cantitatea de grăsimi este de trei ori mai mare la pastrama de oaie. Trebuie să fim atenți, pentru că, în timp, crește colesterolul și vrem să îmbătrânim frumos și sănătos”, a spus medicul Anca Hâncu într-o ediție a emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”.
Carnea să fie lângă o salată mare, a mai zis Anca Hâncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu