Victorie pentru fermieri în fața marilor lanțuri. Nouă Directivă europeană

În curând, UE va dispune de instrumente mai eficiente pentru a combate practicile comerciale neloiale (UTP) în lanțul agroalimentar și pentru a împiedica exploatarea mai slabă poziție de negociere a fermierilor mici și mijlocii de către operatori mai mari, cum ar fi operatorii importanți și comercianții cu amănuntul, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii.

Consiliul a adoptat astăzi o directivă privind practicile comerciale neloiale în relațiile între întreprinderi în lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare. Directiva va interzice practicile comerciale cele mai evidente și va oferi statelor membre modalități mai eficiente de combatere a abuzurilor.

Noile norme vor viza microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care au o cifră de afaceri anuală mai mică de 350 milioane EUR. Pentru a face acest lucru, directiva adoptă o abordare dinamică, conform căreia operatorii mai mici sunt protejați doar împotriva practicilor comerciale neloiale, în cazurile în care acestea provin de la întreprinderi mai mari. Aceasta înseamnă, de exemplu, că microîntreprinderile vor fi protejate împotriva cumpărătorilor de IMM-uri, iar furnizorii mici și mijlocii vor fi protejați împotriva cumpărătorilor și cumpărătorilor intermediari care sunt mai mari decât aceștia.

Ce urmărește directiva

Obiectivul directivei este: să protejeze doar pe cei care au nevoie într-adevăr de ea, să protejeze cei mai mici furnizori, dar și să prevină transmiterea către producătorii primari a costurilor cauzate de abuzurile operatorilor de dimensiuni medii.

Practicile comerciale nefericite, cum ar fi plățile întârziate pentru produsele perisabile, anulări ale ordinelor de ultimă oră, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor de furnizare, utilizarea abuzivă a informațiilor confidențiale și represalii sau amenințările cu represalii împotriva furnizorului vor fi interzise în totalitate, dacă acestea sunt prevăzute într-un acord anterior și clar stipulat între părțile implicate. Exemple sunt: un cumpărător care returnează produse alimentare nevândute către un furnizor, un furnizor care plătește pentru promovarea sau comercializarea produselor alimentare vândute de cumpărător și costurile pentru stocarea, afișarea sau listarea produselor agroalimentare.

Statele membre vor avea 24 de luni de la intrarea în vigoare a directivei să o transpună în legislația națională.

Vezi și: Maria Grapini, informații importante, via Bruxelles, pentru IMM-uri 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel