Microbiomul intestinal - totalitatea microorganismelor de la nivelul intestinelor - intervine în sănătatea întregului organism. Un studiu recent a descoperit că inclusiv în funcționarea arterelor se află în legătură cu echilibrul microbiomului intestinal.
Rigiditatea arterială este un factor important pentru determinarea riscului cardiovascular. Atunci când arterele devin rigide ele sunt predispuse la formarea plăcilor de aterom care pot bloca vasul de sânge. Boala se numește ateroscleroză și este prima cauză de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Cercetătorii explorează numeroase căi de prevenire a riscurilor cardiovasculare. O echipă de la King's College London a încercat să afle dacă microbiomul intestinal influențează dezvoltarea rigidității arteriale.
Cercetătorii au selectat 700 de surori gemene, cărora li s-au evaluat gradul de rigiditate arterială (ecografic) și compoziția florei intestinale. Astfel s-a stabilit o corelație între diversitatea crescută a microbiomului intestinal și riscul redus de rigiditate arterială. Autorii au constatat că anumite familii de bacterii benefice din intestin (în special Ruminococcus) se asociază cu o bună sănătate a arterelor.
Studiul a fost publicat în European Heart Journal.
Diversitatea microbiomului intestinal nu explică tot ce ține de apariția rigidității arteriale, dar specialiștii susțin că este pentru prima dată când se demonstrează în mod clar că există această asociere. În plus, studiul ar putea face ca echilibrul microbiomului intestinal să devină o țintă în prevenirea și tratamentul aterosclerozei. În acest scop, medicii recomandă o alimentație sănătoasă și variată, cure periodice cu suplimente pe bază de prebiotice și probiotice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu