Peste 450.000 de microîntreprinderi vor fi afectate de schimbările propuse în noul Cod Fiscal.
Sunt vizate de schimbări cotele de impozit, provenienţa veniturilor şi baza impozabilă. De asemenea, în proiect este eliminat articolul introdus în 2013 care obliga toate societăţile care îndeplineau criteriile de microîntreprindere să plătească impozitul pe venituri, informează Capital.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede cote diferite de impozit pe veniturile firmelor care îndeplinesc criteriile de microîntreprindere în funcție de numărul de salariați.
1% pentru microîntreprinderile cu mai mult de 2 salariați inclusiv
Astfel, cota de impozit va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi inclusiv şi de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat. Microîntreprinderile care nu au salariaţi vor plăti o cotă de 3% la care se adaugă 1.530 lei trimestrial. Această sumă va fi actualizată prin ordin de ministru în funcţie de evoluţia salariului de bază minim brut garantat în plată.
Vor plăti 3% şi microîntreprinderile care nu au salariaţi şi care se află într-una dintre următoarele situaţii înscrise la registrul comerţului sau în registrul ţinut de instanţele judecătoreşti: dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declaraţie pe proprie răspundere că nu desfăşoară activităţi la sediul social sau la sediile secundare.
În funcţie de evoluţia numărului de salariaţi, cotele de impozit se modifică începând din trimestrul imediat următor.
Prin salariat se înţelege persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu