Microscop cu IA, folosit în premieră pentru analiza probelor de sânge

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Sistemul bazat pe inteligenţă artificială realizează imagini de înaltă rezoluție și ajută la identificarea modificărilor vizibile pentru ochi. Poate examina până la 35.000 de probe de sânge pe zi.

Un scanner microscopic cu un sistem analitic bazat pe inteligență artificială (IA) a intrat în atenţia cercetătorilor şi medicilor din Australia. Remarcabil este că echipamentul ultramedoren, dotat cu IA, are capacitatea să proceseze 35.000 de probe de sânge pe zi, potrivit celor declarate de conducerea Universităţii din Queensland prin intermediul unui comunicat postat pe website-ul instituției.

„În ultimul deceniu, am lucrat pentru a crea un sistem care să poată face fotografii ale patologiei din probe, să le analizeze și să facă un diagnostic”, a spus Brian Lovell, profesor la universitate.

Cum funcţionează

În timpul testării de laborator, tuburile cu mostre de sânge ale pacientului sunt transportate rapid pe o bandă special concepută, ceea ce accelerează semnificativ procesul de analiză şi, implicit, eliberarea rezultatelor. „Laboratorul poate procesa 35.000 de probe de sânge pe zi,  comparând fiecare probă cu alte 1.000”, spune directorul laboratorului de patologie Michael Harrison.

Inteligența artificială este capabilă să identifice chiar și modificări microscopice ale probelor de sânge, trimițând automat rezultatul medicului prin e-mail. „Acest lucru le permite medicilor să confirme un diagnostic uitându-se la ecranul unui computer, mai degrabă decât să privească printr-un microscop”, a spus profesorul.

"Inteligența artificială intră în funcțiune imediat dupa primirea imaginii [obținută cu un microscop electronic] și caută patologii, concentrându-se pe indicatorii de diagnostic. De asemenea, în timp ce procesarea este în curs, IA se asigura că imaginile care vor fi trimise medicului sunt perfect curate", a mai precizat Lovell. Se crede că, în acest fel, cercetările microscopice au fost "aduse în secolul XXI".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel