Centrala energetică Three Mile Island din America urmează să fie redeschisă pentru a alimenta nevoile energetice ale Microsoft în contextul inteligenței artificiale.
Potrivit BBC, gigantul tehnologic a anunțat că a semnat un contract pe 20 de ani pentru achiziționarea de energie de la centrala din Pennsylvania, care ar urma să fie redeschisă în 2028, după realizarea unor îmbunătățiri. Acest acord are scopul de a furniza companiei o sursă de energie curată, pe măsură ce centrele de date consumatoare de energie destinate inteligenței artificiale (AI) se extind.
Proprietarul centralei, Constellation Energy, a declarat că reactorul pe care plănuiește să îl repornească se află lângă, dar este "complet independent" de unitatea care a fost implicată în accidentul din 1979.
Accidentul nu a cauzat răni sau decese, însă a provocat teamă și neîncredere în rândul publicului american, descurajând dezvoltarea energiei nucleare în SUA în zeci de ani. Totuși, există un interes reînnoit pentru energia nucleară, pe măsură ce îngrijorările legate de schimbările climatice cresc, iar companiile au nevoie de mai multă energie din cauza avansurilor în domeniul inteligenței artificiale.
Directorul general al Constellation, Joe Dominguez, a declarat vineri, în fața analiștilor, că acordul este un "simbol puternic al renașterii energiei nucleare ca resursă curată și de încredere". El a subliniat că centralele nucleare sunt "singurele surse de energie" care pot furniza constant o "abundență" de energie fără emisii de carbon.
Microsoft a numit acest acord un "punct de referință" în eforturile sale de a "ajuta la decarbonizarea rețelei".
Pe 28 martie 1979, o combinație de defecțiuni mecanice și erori umane a dus la un accident parțial în centrala nucleară din centrul Pennsylvaniei. Accidentul a avut loc în jurul orei 04:00, la unitatea secundară a centralei Three Mile Island. Unitatea 1 a centralei - care va fi redeschisă în baza acordului cu Microsoft - a continuat să producă energie până la închiderea din 2019.
Proprietarul de atunci, Exelon, care a separat Constellation ca o companie independentă în 2022, a spus că costul scăzut al extracției gazelor naturale a făcut ca energia electrică produsă nuclear să nu mai fie profitabilă.
Constellation a anunțat că va investi 1,6 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline) pentru modernizarea centralei, urmând să solicite aprobarea pentru a o opera până cel puțin în 2054.
Redeschiderea centralei ar crea 3.400 de locuri de muncă directe și indirecte și ar adăuga peste 800 de megawați de energie electrică fără emisii de carbon în rețea, generând miliarde de dolari în taxe și alte activități economice, potrivit unui studiu realizat de The Brattle Group, citat de Constellation.
Presa locală a raportat la începutul acestei luni că zvonurile privind posibila redeschidere au atras unii protestatari. Microsoft nu este singura companie tehnologică care apelează la energia nucleară pe măsură ce nevoile sale energetice cresc.
La începutul acestui an, Amazon a semnat, de asemenea, un acord care implică achiziționarea de energie nucleară pentru alimentarea unui centru de date. Aceste planuri sunt acum sub controlul autorităților de reglementare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News