Râpa Roşie este unicul loc din România care își modifică aspectul în funcție de cât de tare plouă. I se spune „Micul canion” și seamănă cu celebra atracție din Arizona.
În zona centrală a României există o atracție turistică deosebită. Locația își schimbă aspectul în funcție de cât de tare plouă. Este denumită „Micul canion”, dat fiind faptul că seamănă cu celebra atracție din Arizona. Râpa Roșie este singura rezervație naturală de tip canion din țara noastră, notează Fanatik..Veche de 60 de milioane de ani, locația este formată din argilă roşie. Cu mai mulți ani în urmă, aici au fost descoperite fosile ale unor dinozauri. Dat fiind aspectul său unic, zona a mai primit o serie de denumiri de-a lungul anilor: "orga de pământ", "piramide coafate", "dealul ciudat" sau "pământurile rele". Acest loc se mai remarcă şi prin faptul că este singurul din România care își modifică aspectul în funcție de cât de tare plouă. Practic, când sunt precipitații, Canionul Râpa Roșie își modifică morfologia. Astfel, printre cutele canionului se creează pârâuri sângerii care se scurg pe versanți. Evident, acestea schimbă în totalitate imaginea de ansamblu a monumentului natural.
Formațiunea s-a format prin eroziunea produsă de un torent în depozitele sedimentare de vârstă miocen inferioară (după unii geologi, oligocenă) constituite cu precădere din alternanțe de argile roșii cu gresii cenușii și roșii, ce se dezagregă ușor în nisipuri. Apar, de asemenea, intercalații de microconglomerate, care în urma spălării liantului argilos se transformă în pietrișuri și argile, ce se acumulează la baza versantului. Apele de șiroire au săpat cute adânci, dând naștere unor superbe coloane numite ”piramide coafate”. La baza versantului, torenții au clădit conuri de dejecție, care își modifică aspectul și dimensiunile în urma ploilor mai abundente. Datorită pantei mari și a lipsei vegetației, apa de șiroire, prăbușirile și alunecările au creat un relief aparte, reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ, care împreună cu culoarea roșie și violacee îi dau un aspect impresionant, scrie enciclopedia online Wikipedia.
Mai trebuie ştiut faptul că în acest Canion se găsește una dintre cele mai mari peșteri din lume dezvoltate în pământ. Aceasta are 25 m dezvoltare și 4,5 m denivelare. Localnicii spun că această peșteră-tunel, care a primit numele de „Gaura Hoţilor”, era odinioară un adăpost pentru bandiți. Rezervația naturală din Alba se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. Pereții săi sunt impresionați, cu înălțimi de aproape 100 de metri.
Cei care vor să viziteze această minune a naturii din țara noastră, trebuie să știe că accesul e unul relativ ușor. Turiștii au de parcurs un drum până la Sebeş, (județul Alba), pe autostrada A1, A10 sau E81 (în funcție de direcția din care vin). Apoi vor urma drumul spre comuna Daia Română, DJ106, pentru a ajunge la Canionul Râpa Roșie. De subliniat că ultimii 3.7 km până în zonă trebuie parcurși pe un drum de țară. Canionul Râpa Roșie se află situat la 148 km de Cluj-Napoca, 66 km de Sibiu, 24 km de Alba Iulia, 6.2 km de Sebeș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News