Dacă iei micul dejun mai târziu și cina mai devreme asta te poate ajuta să reduci grăsimea corporală. Cercetătorii de la Universitatea din Surrey au demonstrat că ajustarea timpilor de mic dejun și cină face minuni pentru siluetă.
Mulți oameni țin diete pentru a-și îmbunătăți aspectul, dar excesul de grăsime corporală este mai greu de rezolvat decât o problemă cosmetică, spre exemplu. Faptul că ai prea multă grăsime corporală poate avea implicații pe termen lung asupra sănătății, crescând riscul aparișiei unor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, tulburările cardiovasculare și cancerul.
Drept urmare, peste tot în lume sunt campanii pentru reducerea indicelui masei corporale la cei care sunt supraponderali sau obezi.
În ciuda campaniilor, rata de obezitate crește
Se pare, totuși, că ispitele culinare din jurul nostru rămân prea mari și prevalența obezității crește constant, în ciuda studiilor pentru diete eficiente și a programelor de scădere în greutate.
Acum, cercetătorii ne arată că impactul schimbării momentului la care iei masa asupra aportului alimentar, a compoziției corporale și a markerilor pentru diabet și boli de inimă este considerabil.
Rezultatele acestui studiu au fost dej publicate în Journal of Nutritional Sciences (Jurnalul de Științe ale Nutriției). El a durat 10 săptămâni și a evaluat o formă de post intermitent, cunoscută sub numele de hrănire cu timp limitat.
Mese la ore diferite decât de obicei
Grupul de control a mâncat mese ca în mod normal, în timp ce grupul de testare și-a mâncat micul dejun cu 90 de minute mai târziu decât de obicei și a avut cina cu 90 de minute mai devreme decât de obicei.
Pentru participanții la studiu nu au existat restricții în ceea ce privește alimentele pe care le puteau mânca, a fost stipulat doar momentul exact al meselor.
Fiecare participant a fost, de asemenea, obligat să completeze un jurnal de masă și să furnizeze probe de sânge înainte și în timpul perioadei de studiu.
Au slăbit de două ori mai mult
Rezultatele au arătat că, în medie, participanții din grupul de testare au pierdut cu de două ori mai multe grăsimi corporale decât cei din grupul de control.
Deși acest studiu a fost de mică anvergură, el oferă o imagine a modului în care ușoarele modificări ale timpului nostru de masă poate aduce beneficii pentru organism.
Scăderea grăsimii corporale reduce șansele de a dezvolta obezitatea și bolile asociate ei, deci este vitală în îmbunătățirea sănătății, la modul general.
Viața socială, o piedică
„Cu toate acestea, așa cum am văzut cu acești participanți, dietele de repaus sunt greu de urmat și nu pot fi întotdeauna compatibile cu viața familială și socială", a arătat Dr. Jonathan Johnston cercetător principal, citat de news-medical.net.
În plus, deși nu au existat restricții privind alimentele, participanții din grupul de testare au consumat mai puține decât cei din grupul de control. Această constatare a fost reflectată în observațiile participanților la studiu.
Un total de 57% dintre participanți au remarcat o reducere a consumului de alimente fie din cauza scăderii apetitului, a posibilităților de a mânca sau pentru că pur și simplu au renunțat la niște gustări.
Metodă mai ușoară decât dietele restrictive
Se crede, totodată, că schimbarea timpilor de masă ar fi mai ușoară pentru ca persoanele să-și mențină greutate decât dietele care limitează consumul de alimente.
Cu toate acestea, un procent similar dintre membrii celor două grupuri au raportat că nu cred că ar putea să păstreze acest program și după cele 10 săptămâni de studiu, deoarece nu cadrau cu viața familială și socială.
Totuși, 43% dintre participanți au spus că ar putea lua în considerare să continue un astfel de program dacă orele de masă ar fi mai flexibile.
„Vom folosi aceste rezultate preliminare ca să compunem un studiu mult mai larg și mai cuprinzător mergând pe ideea modificării orelor de masă", a explicat Dr. Jonathan Johnston.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News