Litoralul Mării Negre din Bulgaria, mai exact Stațiunea Balcic, micul paradis al României Mari, poate să fie o destinație ideală de a-ți petrece vacanța de vară.
Am ales să îmi petrec concediul în orașul Balcic, Bulgaria, situat pe ţărmul Mării Negre, la o distanţă de la circa 60 de km de Vama Veche. Pentru că Balcic este în apropiere de staţiunea Albena și de orașul Kavarna, le-am vizitat și pe acestea din urmă.
Dar să rămânem la Balcic, un oraș care între 1913 și 1940 aparținea de Regatul României împreună cu restul Dobrogei de Sud. În anul 1940, când România Mare a fost fărămițată, Cadrilaterul (inclusiv Balcicul) a trecut la bulgari.
Pe lângă aceste amănunte istorice care au contribuit la alegerea acestei destinații, peisajele din acest orășel sunt de vis. Drumul până în Balcic este foarte bun, aproape gol și e plin de mori de vânt, lanuri de floarea soarelui și culturi de lavandă.
Este o pustietate care mai este străpunsă uneori de Marea Neagră ce îți mai apare în zare. Diferența dintre litoralul de la noi și cel de la bulgari o face, în principal, peisajul spectaculos, stâncos, care, uneori, îți taie respirația.
Balcic are o plajă foarte mică, îngustă, astfel că cele mai atractive puncte de interes turistic sunt Grădina Botanică și Castelul Reginei Maria, care sunt situate la câțiva pași de Marea Neagră. În Grădina Botanică vizitatorii pot vedea plante unice, de pe tot globul. Lângă aceasta se afla și Castelul Reginei Maria, care a fost reședința Majestății sale pentru o scurtă perioadă. Construit de regele Ferdinand al României pentru soția sa, Maria, a fost finalizat în 1926.
Construcția este mică, de dimensiunile unei vile de vacanță. Cu toate acestea, merită vizitat atât pentru arhitectura sa, cât și pentru o vedere superbă către mare.
Pe lângă Balcic, am vizitat alte stațiuni din apropiere, precum stațiunea Albena, Capul Kaliakra, Tyulenovo sau Rusalka. Pentru plajă, cel mai mult mi-a plăcut Albena, atât pentru peisaj, nisip, dar și prețuri.
Dacă mergeți în Bulgaria, nu trebuie să ratați Capul Kaliakra, aflat la doar 80 de km de Constanța. Este un monument al naturii din Dobrogea de sud (Cadrilater), format dintr-o cetate medievală și o rezervație naturală. Istoria acestui loc, precum și peisajul sunt absolut fascinante.
Românii își cheltuie economiile pe vacanțe în străinătate, arată datele BNR. Expertul în educație financiară Adrian Asoltanie lansează un avertisment.
După doi ani de pandemie, românii călătoresc liberi în afară țării, pentru vacanțe. Indicatorii Băncii Naționale a României au arătat că, în primele cinci luni ale anului 2022, românii au cheltuit nu mai puțin de 2,5 miliarde de euro pe vacanțe în străinătate, dublu față de în urmă cu un an, arată zf. Dacă ritmul se menține ca până acum, este de așteptat ca românii să cheltuiască nu mai puțin de 5-6 miliarde de euro în acest an pe sejururile din afara țării.
Trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie a scris, în legătură cu informațiile de mai sus, pe grupul ”Viața și Banii”, că ”Știți miliardele alea economisite de români în pandemie? Fac plajă în Grecia, Turcia, Bulgaria, Egipt, Maldive... Dragilor, urmează cea mai periculoasă etapă din ciclul economic - etapa 4 - veselie mare la suprafață + probleme grave la bază. Consolidați veniturile, amânați cheltuieli mari neesențiale, fără aventuri antreprenoriale deocamdată, evitați sau reduceți îndatorarea; fondul de siguranță de minimum 3 luni de cheltuieli. Sănătate și spor!”.
Recent, Adrian Asoltanie a vorbit pentru Radio DCNews despre cum ar putea românii să treacă mai ușor peste criza care se apropie. Recomandările acestuia sunt: prudență, eficiență în cheltuieli (revizuirea plăților, inclusiv a creditelor), diversificarea veniturilor (dacă este posibil). ”Nu trebuie să ne așteptăm din partea Guvernului la vreo măsură care să ne salveze”, explică expertul.
Suntem pe cont propriu. Vezi continuarea articolului aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News