Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care o facem atunci când bem ceai sau cafea este să adăugăm mierea în apa fierbinte. Ca să îşi păstreze calităţile, lichidul în care introducem mierea nu trebuie să depăşească temperatură de 40 de grade Celsius.
Mierea de albine reprezintă cel mai puternic energizant natural cunoscut, o explozie de vitamine şi minerale, printre care vitaminele A, B, C, D, K, magneziu, calciu, potasiu sau fosfor. Însă dincolo de proprietăţile curative atât de bine cunoscute de noi toţi, cum ar fi cele antiseptice, antioxidante, antibiotice, tonice sau de stimulare a metabolismului, mai există câteva secrete legate de consumul de miere, care ne pot fi de real folos.
De ce nu este indicat să adăugăm mierea în băuturile calde
Numeroase persoane înlocuiesc zahărul cu mierea. Greșeala cea mai mare este că o introduc în băuturile calde fără să știe că mierea își pierde din proprietăți.
Atunci când zaharurile sunt supuse temperaturilor înalte pot apărea două fenomene de transformare a acestora:
– Procesul de rumenire: reacţia dintre aminoacizi şi zahăr. Se întâlneşte în multe dintre produsele pe care le mâncăm zi de zi: pâinea albă, pâine prăjită, carnea friptă la grătar sau friptura rumenită la cuptor, wiskey, bere şi cafea, lapte praf sau condensat, sirop de arţar, biscuiţi şi dulciuri pe bază de făină albă.
[citeste si]
- Caramelizarea, este un proces de piroliza (procedeu de transformare sau de descompunere termică a compuşilor sau a substanţelor chimice organice – care implică schimbarea simultană, ireversibilă, a compoziţiei chimice şi a fazei fizice a compusului – în condiţii de temperaturi înalte şi fără aer).
Sfatul nutriționalilor este să consumăm mierea în băuturi ale căror temperatură să nu depășească 40 de grade Celsius. Altfel, proprietățile sale curative dispar pentru că enzimele sunt pur și simplu topite. Mai mult de atât, orice aliment pus în apă fierbinte descarcă un compus toxic, numit HMF, hidroximetilfurfurol, o aldehida, care apare prin deshidratarea unor zaharuri si a carei concentratie creste la o temperatura mai mare de 40 grade C.
Mierea trebuie consumată în starea sa naturală, fără ca să fie amestecată în ceaiuri sau cafele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News