Mierea, sucul de fructe și dulceața, în vizorul Bruxelles-ului. Sunt revizuite directivele pentru micul-dejun

Mierea, sucul de fructe și dulceața, în vizorul Bruxelles-ului. Sunt revizuite directivele pentru micul-dejun / Foto: Pixabay
Mierea, sucul de fructe și dulceața, în vizorul Bruxelles-ului. Sunt revizuite directivele pentru micul-dejun / Foto: Pixabay

Parlamentul European şi-a adoptat poziţia cu privire la revizuirea aşa-numitelor directive privind micul dejun.

 

Parlamentul European vrea o etichetare mai clară pentru miere, sucul de fructe şi dulceaţă, transmite Agerpres. Potrivit unui text adoptat marţi de eurodeputaţi, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, consumatorii trebuie să poată lua decizii informate şi mai sănătoase cu privire produsele agroalimentare, cum ar fi mierea, sucul de fructe, gemul, jeleul şi marmelada.

Parlamentul European şi-a adoptat poziţia cu privire la revizuirea aşa-numitelor directive privind micul dejun, cu 522 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 65 de abţineri. Propunerea actualizează normele privind compoziţia, denumirea, etichetarea şi prezentarea anumitor produse alimentare pentru micul dejun, se arată într-un comunicat.

Pe etichete produselor vor trebui să fie menționate țările de origine



Astfel, eurodeputaţii sunt de acord că ţara în care a fost recoltată mierea ar trebui să fie menţionată pe etichetă. Parlamentul European adaugă că, pentru sucurile de fructe, gemuri, jeleuri, marmelade şi piureul de castane dulci, ţara de origine a fructelor utilizate trebuie, de asemenea, indicată pe eticheta frontală.

Dacă mierea sau fructele utilizate provin din mai multe ţări, deputaţii europeni vor ca statele de origine să fie enumerate pe etichetă în ordine descrescătoare, în funcţie de proporţia pe care o reprezintă în produsul final.

Ar putea fi înființat un laborator special pentru testarea mierii



Pentru a limita frauda, europarlamentarii vor să instituie un sistem de trasabilitate pentru lanţul de aprovizionare cu miere pentru a cunoaşte originea produsului. Mai mult decât atât, ei doresc ca UE să înfiinţeze un laborator de referinţă pentru miere pentru a îmbunătăţi controalele şi a detecta falsificarea, prin teste sistematice.

Deputaţii europeni propun să se permită menţiunea "conţine numai zaharuri de origine naturală" pentru sucurile de fructe. Pentru a satisface cererea tot mai mare de produse cu conţinut scăzut de zahăr, sucurile de fructe modificate pot fi etichetate "sucuri de fructe cu conţinut redus de zahăr".

Noi reguli și pentru alimentele cu conținut redus de zahăr



Noile tehnici care elimină zaharurile prezente în mod natural în sucurile de fructe, gemuri, jeleuri sau lapte nu ar trebui să conducă la utilizarea îndulcitorilor pentru a compensa efectul reducerii zahărului asupra gustului, texturii şi calităţii produsului final, spun eurodeputaţii. Ei adaugă că etichetele alimentelor cu conţinut redus de zahăr nu trebuie să conţină menţiuni despre proprietăţi pozitive, cum ar fi beneficiile pentru sănătate.

"Astăzi este o zi bună pentru o etichetare mai transparentă. O indicaţie mai precisă a ţărilor de origine a produselor va facilita alegerea de către consumatori a unor produse mai sănătoase şi mai locale. Vom pune capăt practicilor frauduloase legate de etichetele mierii, care în viitor vor trebui să indice în mod clar ţările de origine şi, în cazul mierii mixte, proporţia fiecărei ţări de origine. Acestea şi alte măsuri vor proteja consumatorii şi apicultorii de mierea contrafăcută şi vor permite consumatorilor să facă alegeri în cunoştinţă de cauză", a declarat raportorul austriac Alexander Bernhuber, de la Grupul Partidului Popular European (PPE), citat în comunicat.

Parlamentul European este acum pregătit să înceapă discuţiile cu guvernele UE cu privire la forma finală a legii. Revizuirea standardelor de comercializare ale UE pentru anumite directive privind micul dejun a fost propusă de Comisia Europeană la 21 aprilie pentru a actualiza standardele actuale, care sunt mai vechi de 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel