ONG-urile SOS Méditerranée şi Medici fără Frontiere (MSF) au lansat luni un apel liderilor europeni să autorizeze debarcarea a 104 persoane salvate de nava lor Ocean Viking în largul Libiei şi blocate pe mare de 10 zile, relatează AFP.
Aceste ONG-uri cer ţărilor Uniunii Europene (UE) să pună, în sfârşit, în aplicare un mecanism de debarcare previzibil şi coordonat pentru migranţii salvaţi, în timp ce rămâne neclară posibilitatea unui acord de repartizare a acestor migranţi între ţări membre UE. 'O sută patru supravieţuitori sunt din nou uitaţi şi trebuie să aştepte pe puntea unei nave de salvare, fără a avea soluţia de debarcare', a afirmat directoarea adjunctă a operaţiunilor SOS Méditerranée, Louise Guillaumat.
Pe 18 octombrie, Ocean Viking i-a salvat pe ocupanţii unei ambarcaţiuni pneumatice aflate în dificultate, la 50 de mile nautice de coastele Libiei. Printre aceştia se aflau 41 de minori şi două femei însărcinate. Majoritatea sunt din Africa de Vest, potrivit SOS Méditerranée, cu sediul în Marsilia (sud-estul Franţei).
Toţi au declarat că au fost victime sau martori ai unor violenţe fizice şi sexuale în timpul călătoriei, a declarat Michael Fark, şeful misiunii MSF. Potrivit Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), migranţii care trec prin Libia cu scopul de a ajunge în Europa trăiesc în condiţii deplorabile într-o ţară aflată în haos de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News