Guvernul spaniol nu a exclus miercuri posibilitatea de a sancţiona financiar organizaţia neguvernamentală Open Arms, care nu primise autorizaţie de a efectua operaţiuni de salvare în largul Libiei, transmite AFP.
După o aşteptare de mai multe zile în apropierea Lampedusei şi trimiterea, marţi, de către Madrid a unei nave militare pentru a-i recupera pe migranţii salvaţi de nava spaniolă, aceştia au debarcat în cele din urmă pe mica insulă din sudul Italiei, în noaptea de marţi spre miercuri, din ordinul unui procuror italian.
'Suntem într-un stat de drept. Toată lume ştie ce poate să facă şi ce nu poate să facă', a declarat vicepremierul Carmen Calvo, la postul de radio Cadena Ser, întrebată despre eventuale sancţiuni financiare.
Potrivit unui document al Direcţiei generale a marinei comerciale spaniole transmis agenţiei France Presse de Open Arms, ONG-ul riscă o amendă de până la 901.000 de euro în Spania.
Chiar dacă 'are o autorizaţie pentru ajutor umanitar', 'Open Arms nu are permis pentru a salva. Comandantul navei ştie acest lucru, iar ministrul transporturilor, de care ţine marina comercială, i-a repetat-o în mai multe ocazii', a adăugat vicepremierul spaniol.
Nava Open Arms, care fusese imobilizată timp de trei luni în portul din Barcelona, a fost autorizată în aprilie să ridice ancora, însă doar pentru a transporta material umanitar spre insulele greceşti Samos şi Lesbos.
Ignorând interdicţia de a se deplasa în largul Libiei pentru a recupera migranţi, nava s-a îndreptat în acea zonă, cu riscul sancţiunilor.
'Dacă trebuie să plătesc cu închisoare sau cu o amendă faptul de a salva vieţile câtorva persoane, o voi face', a declarat fondatorul Open Arms, Oscar Camps, pentru AFP.
Miercuri, vicepremierul Carmen Calvo a subliniat că nava militară trimisă de guvern i-ar putea prelua pe migranţii pe care Spania a acceptat să-i primească în cadrul unui acord cu alte cinci state din Uniunea Europeană (Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia, România).
Nava 'Audaz (...) este dispusă (...) să meargă în caz de necesitate' în Lampedusa pentru 'a aduce în ţara noastră partea proporţională (de migranţi) care ne revine', a mai declarat Carmen Calvo. 'Suntem în aşteptarea deciziei autorităţilor italiene', a menţionat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu