Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE, a vorbit, pentru cititorii DC News, despre fenomenul migraţiei, explicând dacă este sau nu justificată teama românilor faţă de un eventual val de migranţi care ar putea ajunge în ţara noastră.
"În momentul de faţă, migraţia încă nu este un pericol, întrucât între Turcia şi România există frotiere interpuse. Cea care este cea mai expusă este Grecia în acest moment, aşadar România încă nu este în stadiul de cod portocaliu.
Chestiunea migraţiei nici nu cred că a făcut subiectul unei dezbateri reale în România, însă atât cât am putut să înţeleg din dialogul cu cetăţenii, ei nu doresc imigranţi în România şi cred că este greu să reproducem la noi în ţară un climat cu este în Germania sau în ţările scandinave privind deschiderea faţă de migraţie. În general, România a fost până acum destul de reticentă şi la muncitorii care vin din străinătate, şi la migraţie, de aceea cred că e în mentalitatea românească această reticenţă faţă de migraţie", a declarat Varujan Vosganian.
Întrebat ce se poate face pentru ca în România să fie evitate problemele care ar putea apărea o dată cu intrarea în ţară a primilor migranţi - mai ales în contextul în care am avut şi cazul bărbaţilor din Sri Lanka care, după ce au fost angajaţi la o brutărie, au provocat un adevărat scandal la nivel local din cauza românilor care s-au revoltat, vicepreşedintele ALDE a răspuns:
"Situaţia aceea din Ardeal a fost mai degrabă rezultatul unui conflict local, decât al unei ostilităţi. Pentru că, totuşi, noi avem aproape 30.000 de muncitori străini şi nu au fost până acum probleme. Repet, acolo a fost ceva care nu avea legătură realmente cu muncitorii străini. Ei au venit aşa ca victime colaterale în această discuţie. Eu vă spun ca armean, ca un descendent al refugiaţilor armeni de acum 100 de ani. Poporul român nu este un popor care să respingă străinii. E doar un popor care nu a avut experienţa contactului cu valuri de migraţie până acum, de aceea este greu să anticipăm ce s-ar putea întâmpla pe viitor".
Întrebat dacă România a fost sau nu o ţară tolerantă cu migranţii de-a lungul istoriei, Varujan Vosganian a spus: "Sunt descendentul, la a doua generaţie, al unei familii de refugiaţi şi pot să vă spun că România, pentru refugiaţii armeni de acum 100 de ani a fost un model. Şi îmi pare rău că Europa secolului XXI nu urmează astfel de modele. Să vă spun cum a fost atunci: armenii care trăiau în România s-au prezentat la primul-ministru care era atunci, Brătianu, şi au solicitat ca refugiaţilor să le permită accesul în interiorul ţării. Iar Brătianu le-a cerut armenilor să formeze o organizaţie care să garanteze că acei oameni vin din zone critice, că au religie creştină, că sunt de origine etnică armeană şi, mai ales, să garanteze pentru integrarea lor socială. Astfel s-a înfiinţat Uniunea Armenilor din România şi eu astăzi, descendentul refugiaţilor, am ajuns preşedintele acestei uniuni.
Şi mai important era că fiecare refugiat, o dată la doi ani, trebuia să se prezinte în faţa organelor de poliţie cu doi martori, cetăţeni români, care să ateste că respectivul a respectat legile României. Astfel, integrarea refugiaţilor armeni a fost atunci exemplară. Eu aş depune mărturie pentru faptul că poporul român atunci când legile sunt bune şi când asimilarea se face corect, iar refugiaţii respectă legile pământului, această integrare se face cum trebuie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News