Migrația ilegală în Uniunea Europeană a scăzut brusc în 2024

Foto cu rol ilustrativ: Freepik @naiklon1
Foto cu rol ilustrativ: Freepik @naiklon1

În 2024 a scăzut migrația ilegală în Uniunea Europeană.

Numărul migranților care au intrat în Uniunea Europeană pe rute ilegale a scăzut în general cu 38% în 2024, atingând cel mai scăzut nivel din 2021 până în prezent, a transmis marți Frontex, agenția UE pentru frontiere.

Cu toate acestea, numărul persoanelor care au trecut granițele UE cu Belarus și Rusia a crescut cu 192%, ajungând la 17000, a precizat Frontex.

Un număr semnificativ de migranți sau solicitanți de azil au venit, de asemenea, din Siria, Afganistan, Egipt și țări africane, chiar dacă rutele de intrare în bloc s-au modificat.

Migrația ilegală a devenit o problemă cheie în politica europeană, multe partide de extremă dreapta și populiste făcând campanie în alegerile recente și viitoare, inclusiv în Germania, luna viitoare, pe baza promisiunilor de a deveni dure cu migrația.

Frontex a declarat că scăderea la puțin peste 239.000 de treceri ilegale ale frontierei anul trecut s-a datorat intensificării cooperării UE și a partenerilor împotriva rețelelor de contrabandă. Acesta a fost cel mai scăzut nivel din 2021, când migrația era încă afectată de pandemia COVID.

Principalul motiv

Reducerea globală a migrației ilegale a fost determinată în principal de o scădere cu 59% a sosirilor pe ruta central-mediteraneeană, ca urmare a reducerii numărului de plecări din Tunisia și Libia, și de o scădere cu 78% pe ruta Balcanilor de Vest, datorită eforturilor puternice depuse de țările din regiune pentru a stopa fluxul, a declarat Frontex.

Dar au existat cu 14% mai multe cazuri, ajungând la 69.400, de încercări de trecere ilegală a frontierei pe ruta estică a Mediteranei, determinate de noile coridoare din estul Libiei, cu migranți proveniți în principal din Siria, Afganistan și Egipt.

De asemenea, s-a înregistrat o creștere cu 18% a numărului de migranți care au urmat ruta Africii de Vest pentru a ajunge în Insulele Canare, numărul sosirilor ajungând la aproape 47.000 anul trecut, alimentat de plecările din Mauritania.

„Deși anul 2024 a înregistrat o reducere semnificativă a trecerilor ilegale ale frontierelor, a evidențiat, de asemenea, riscuri emergente și dinamici în schimbare”, a declarat șeful Frontex, Hans Leijtens, conform agenției de presă Reuters.

Care este salariul minim pentru un migrant în România

Inspecția Muncii a comunicat, în exclusivitate pentru DCNews, cât câștigă minim un migrant care muncește în România.

Am transmis Ministerului Muncii și Solidarității Sociale o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public pentru a cere un răspuns la întrebările:

„Câte permise de muncă sunt la acest moment active în România? Câte au fost acordate în acest an? Din ce state sunt cei care le-au solicitat? Se cer permise colective? Cum este urmărit parcursul migrantului în România? Ce se întâmplă dacă a primit permis pentru o anumită industrie, la cerere, și pleacă de la acea companie? Care este nivelul de salarizare mediu în funcție de domeniu?”.

Citește în continuare aici: Care este salariul minim pentru un migrant în România, pe lângă cazare și masă. În ce condiții-și poate schimba locul de muncă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel