În 2024 a scăzut migrația ilegală în Uniunea Europeană.
Numărul migranților care au intrat în Uniunea Europeană pe rute ilegale a scăzut în general cu 38% în 2024, atingând cel mai scăzut nivel din 2021 până în prezent, a transmis marți Frontex, agenția UE pentru frontiere.
Cu toate acestea, numărul persoanelor care au trecut granițele UE cu Belarus și Rusia a crescut cu 192%, ajungând la 17000, a precizat Frontex.
Un număr semnificativ de migranți sau solicitanți de azil au venit, de asemenea, din Siria, Afganistan, Egipt și țări africane, chiar dacă rutele de intrare în bloc s-au modificat.
Migrația ilegală a devenit o problemă cheie în politica europeană, multe partide de extremă dreapta și populiste făcând campanie în alegerile recente și viitoare, inclusiv în Germania, luna viitoare, pe baza promisiunilor de a deveni dure cu migrația.
Frontex a declarat că scăderea la puțin peste 239.000 de treceri ilegale ale frontierei anul trecut s-a datorat intensificării cooperării UE și a partenerilor împotriva rețelelor de contrabandă. Acesta a fost cel mai scăzut nivel din 2021, când migrația era încă afectată de pandemia COVID.
Reducerea globală a migrației ilegale a fost determinată în principal de o scădere cu 59% a sosirilor pe ruta central-mediteraneeană, ca urmare a reducerii numărului de plecări din Tunisia și Libia, și de o scădere cu 78% pe ruta Balcanilor de Vest, datorită eforturilor puternice depuse de țările din regiune pentru a stopa fluxul, a declarat Frontex.
Dar au existat cu 14% mai multe cazuri, ajungând la 69.400, de încercări de trecere ilegală a frontierei pe ruta estică a Mediteranei, determinate de noile coridoare din estul Libiei, cu migranți proveniți în principal din Siria, Afganistan și Egipt.
De asemenea, s-a înregistrat o creștere cu 18% a numărului de migranți care au urmat ruta Africii de Vest pentru a ajunge în Insulele Canare, numărul sosirilor ajungând la aproape 47.000 anul trecut, alimentat de plecările din Mauritania.
„Deși anul 2024 a înregistrat o reducere semnificativă a trecerilor ilegale ale frontierelor, a evidențiat, de asemenea, riscuri emergente și dinamici în schimbare”, a declarat șeful Frontex, Hans Leijtens, conform agenției de presă Reuters.
Inspecția Muncii a comunicat, în exclusivitate pentru DCNews, cât câștigă minim un migrant care muncește în România.
Am transmis Ministerului Muncii și Solidarității Sociale o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public pentru a cere un răspuns la întrebările:
„Câte permise de muncă sunt la acest moment active în România? Câte au fost acordate în acest an? Din ce state sunt cei care le-au solicitat? Se cer permise colective? Cum este urmărit parcursul migrantului în România? Ce se întâmplă dacă a primit permis pentru o anumită industrie, la cerere, și pleacă de la acea companie? Care este nivelul de salarizare mediu în funcție de domeniu?”.
Citește în continuare aici: Care este salariul minim pentru un migrant în România, pe lângă cazare și masă. În ce condiții-și poate schimba locul de muncă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci