Nutriționistul Mihaela Bilic spune de ce ar trebui să optăm pentru alimente locale și de sezon.
Nutriționistul Mihaela Bilic a prezentat zece motive pentru care ar trebui să optăm pentru alimente locale și de sezon, despre care spune că merită cu adevărat un cost suplimentar, făcând referire și la produsele BIO din magazine, vândute la prețuri mult mai mari decât celelalte.
"Decât BIO, mai bine local și de sezon. E la modă să mănânci BIO, este un semn de respect pentru protecția mediului, pentru biodiversitate și economia de resurse prețioase (apă, sol, calitatea aerului etc). Însă ceea ce trebuie privilegiat cu adevărat este consumul de produse locale și de sezon, aceste obiective merită cu adevărat un cost suplimentar! Dacă doriți să fiți un consumator responsabil, iată 10 motive pentru care ar trebui să optați pentru alimente locale și de sezon:
1. Avantaje gustative și nutritive - cu cat un produs e mai proaspăt, cu atât e mai bogat în nutrien'i (50% din vitamina C se pierde la 48 ore după cules).
2. Susținerea economiei locale, a echilibrului socio-economic și a producătorilor autohtoni.
3. Conservarea mediului înconjurător, a speciilor locale și a metodelor tradiționale de producție, care nu riscă să fie abandonate/pierdute.
4. Reducerea poluării asociate transportului de produse alimentare de la mare distanță (importuri) și a depozitării acestora pe termen lung.
5. Reducerea risipei de apă și resurse naturale, mai ales în cazul fructelor și legumelor extrasezon, care trebuie cultivate în condiții speciale și care necesită amenajări/cheltuieli suplimentare.
6. Limitarea deșeurilor - majoritatea produselor proaspete de import au nevoie de ambalaje speciale, în timp ce produsele locale pot fi cumpărate direct din piață.
7. Limitarea risipei alimentare - cumpărând local înseamnă să putem cumpăra puțin și des, ne ajustăm consumul în funcție de nevoi.
8. Rațiuni etice - atât agricultori/fermierii, cat și animalele/plantele sunt mai bine tratate/plătite/apreciate dacă produsele au un circuit scurt, mai aproape de consumator.
9. Mai buna cunoaștere și valorizare a capitalului alimentar local, cu respectarea ritmului naturii și dezvoltarea capacităților de producție proprii fiecărei zone în parte.
10. Armonizarea nevoilor nutritive ale organismului cu oferta alimentară locală și de sezon - este mai sănătos să consumi produse ce cresc pe pământul unde te-ai născut!", a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News