Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra salatei de vinete și dă câteva sfaturi dietetice.
”Din iunie până în octombrie vinetele nu lipsesc de pe masă românilor, pentru că sunt legume de sezon și pentru că avem o slăbiciune pentru ele. Dincolo de calitățile ei nutritive (apă, fibre, minerale și vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete. Și mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimbă consistența, dar neutralizează și solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie. Prin urmare vinetele se gătesc- fie coapte direct în flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie că ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniță, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc. Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100cal (indiferent de ulei). Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru că asta devine atunci când încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!!” atenționează Mihaela Bilic, pe Facebook.
”- în loc de ulei, frecați vinetele coapte cu 2 lingurițe de pastă de susan (tahina)- au mai puține calorii decât 2 linguri de ulei și avantajul că albesc vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporesc
- în cazul vinetelor gătite, opărițile în prealabil 2 min în apă cu sare și apoi puneți-le la scurs pe un șervețel- nu vor mai absorbi ulei; același efect poate fi obținut și punând sare pe feliile de vânătă, așteptați 15-20 min și ulterior le puteți găti
- folosiți un spray pentru ulei cu care să pulverizați doar un strop de grăsime; preferați gătitul la cuptor, în felul ăsta nu riscați ca preparatul să se ardă
- puneți sos de roșii sau bulion în orice mâncare, e mai gustos și mai dietetic decât uleiul
- sterilizați borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau în cuptorul fierbinte, în felul ăsta se pot păstra în siguranță chiar dacă ați redus cantitatea de ulei din rețetă la jumătate, plus că va fi mai ușor de digerat fară atâta prăjeală.
Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreți vinete albe la culoare și dulci la gust, se poate și fară gălbenuș de ou, puneți în salată de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziția fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News