Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat cum ne influențează bacteriile silueta și sănătatea.
Publicitate
Mihaela Bilic Bacteriile susține că bacteriile ne influențează silueta și sănătatea. Nutriționistul a explicat cum se întâmplă acest lucru, menționând că și buna dispoziție este influențată de microbiom, persoanele în vârstă având mai puține bacterii cu acțiune antistres, fiind astfel mai predispuse la depresie și anxietate.
"Bacteriile ne influențează silueta și sănătatea. Așa cum există o amprentă tactilă unică pentru fiecare individ și populațiile de bacterii care trăiesc în organismul nostru variază de la o persoană la alta. De la siluetă până la preferințele alimentare și starea de sănătate, totul este influențat de bacterii. Bacteriile intestinale au de 150 de ori mai multe gene decât ființa umană, iar această amprentă genetică enormă se numește microbiom și este influențat continuu de stilul nostru de viață.
S-a demonstrat deja că intestinul persoanelor supraponderale găzduiește mai multe bacterii specializate în metabolizarea glucozei, deci se îngrașă mai ușor. Buna dispoziție este și ea influențată de microbiom, persoanele în vârstă au mai puține bacterii cu acțiune antistres, sunt mai predispuse la depresie și anxietate. Tot de genele bacteriilor intestinale depinde și rezistența la substanțe toxice - avem bacterii care influențează capacitatea ficatului de a elimina toxinele din medicamente (de ex Paracetamol).
Din punct de vedere alimentar există produse care fac bine unora și altora nu, tot pe bază de microbiom: soia are efect de protecție împotriva cancerului și bolilor cardiovasculare la peste 50% dintre asiatici. În cazul europenilor acest efect scade la 25-30% datorită faptului că intestinele occidentalilor nu au gene bacteriene adaptate pentru a metaboliza complet soia. Deci n-ar fi rău să ținem cont de tradițiile alimentare, ele au determinat amprenta noastră genetică, enzimatică și bacteriană!", a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Anterior, Mihaela Bilic a explicat ce este microbiota intestinală în cadrul interviurilor Spectacola şi DC NEWS, la emisiunea Pastila de Frumuseţe.
"Adică despre microbiotă ce să zic? Acum, ea e considerată un al doilea creier, sunt lucruri care au apărut poate în ultimii zece ani, dar altfel despre microbiota intestinală până acum știam că există niște colonii de bacterii în intestin, dar niciodată nu am realizat cât de mare este impactul lor asupra sănătății generale a organismului. Și amprenta microbiană din organism este individuală, așa cum este amprenta de la mână. Nu există două persoane cu aceeași încărcătură microbiană. Nu știm exact cum să reglăm lucrurile astea, că vorbim despre o colonie, o populație microbiană despre care aproape că nu ne imaginam cât este de mare.
De multe ori spun lucrul ăsta ca să putem efectiv să vizualizăm. Dacă o persoană are 60 de kilograme, din aceste 60 de kilograme 2 kilograme sunt bacterii și microbi. Două kilograme, gândiți-vă că este o sticlă mare de apă. Asta înseamnă de 10 ori mai multe bacterii decât celule în corpul nostru. Ele trăiesc pe noi și noi nu le vedem, dar sunt acolo. 2 kilograme nu este o cantitate neglijabilă. De la o săptămână la alta ele se pot schimba, ca și timp, ca și număr", a explicat Mihaela Bilic. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu