Nutriționistul Mihaela Bilic desființează băuturile de tip "lapte".
"“Laptele” vegetal hidratează, dar nu hrănește!
Băuturile vegetale de tip “lapte” de cocos sau de migdale, de orez sau de ovăz sunt de fapt o zeamă fără valoare nutritivă, câteodată îmbogățită cu calciu, și nu pot reprezenta o alternativă la laptele clasic. Înafară de “laptele”de soia, care are un conținut proteic apropiat de al laptelui de vacă, restul băuturilor vegetale nu pot fi considerate hrănitoare, ci cel mult hidratante.
În realitate chiar este vorba de o apă albicioasă, obținută prin măcinarea cerealelor/nucilor și care costă dublu decât laptele (12 lei/litru?!?)", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.
"Nu poate exista comparație cu laptele clasic în care avem calciu și fosfor în proporții optime, plus vitamina D prezentă în mod natural, care ajută la fixarea lui în oase. Tot în lapte există acizi grași cu rol de protecție împotriva diabetului și obezității, alături de proteine complete și glucide cu efect prebiotic.
Medicii pediatri din Franța și Italia au decis cu fermitate că băuturile vegetale nu sunt adaptate alimentației copiilor. Ele pot fi consumate de către adulți, ca variantă de hidratare în cadrul unei diete diversificate-însă nu în loc de lapte, ci în completare, pe lângă lapte.
Cât despre “laptele” de soia atenție, trebuie consumat cu moderație, conținutul crescut de estrogeni vegetali poate da peste cap echilibrul endocrin atât la copii, cât și la adulți!", a mai explicat ea.
"Un pahar de vin ne înveselește, mai mult pahare ne întristează.
Tot ce e gras și/sau dulce ne dă stare de bine… măcar pe moment. Și mai eficient decât mâncarea este alcoolul, efectul lui anxiolitic și antidepresiv fiind extrem de rapid. E drept că tot pe termen scurt, însă la capitolul randament “costă” mai puține calorii decât mâncarea, iar buna dispoziție este însoțită de relaxare și ușoară euforie…ceea ce zahărul nu poate să facă", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.
"Însă trebuie știut că alcoolul nu este un aliment, ci mai degrabă o substanță toxică pentru organism (ficatul și sistemul nervos sunt cele mai afectate), care pe deasupra mai dă și dependență. O doză mare de alcool (peste 3 pahare) are efect inhibitor, accentuează tristețea și agravează depresia.
Nu vă îndemn să vă apucați de băut, dar dacă o faceți vă recomand paharul de vin, ca fiind răul cel mai mic. Iar dacă vinul are și bule (șampanie, prosecco), efectele euforizante sunt și mai rapide (eliberare suplimentară de dopamină).
Sfat suplimentar: pentru fiecare pahar de alcool consumați două pahare de apă, ca să ajutați ficatul să-l elimine din circulație! Fie că e vorba de șpriț (vin îndoit cu apă) sau un pahar de roze cu multe cuburi de gheață, un strop de alcool ne face să vedem viața mai frumoasă. Totul cu numai 80 de calorii", a mai scris ea.
Vezi această postare pe Instagram
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci