Mihaela Bilic, medic nutriționist, a făcut o serie de precizări importante despre pâine.
„Când vine vorba de pâine, nu există o recomandare general valabilă, fiecare e liber să aleagă pe gustul lui. Da, pâinea e în primul rând o chestiune de gust, trebuie să-ți placă inclusiv culoarea, textura, felul în care arată.
- pâinea cu maia, datorită culturilor bacteriene de fermentație, are glutenul parțial digerat și este mai bine tolerată
- pâinea veche de o zi nu balonează, pentru că drojdia are nevoie de un interval de 24 ore pentru a-și încheia fermentația
- pâinea albă și pufoasă e mai ușoară, ocupă mult volum, dar îngrașă mai puțin;
o chiflă albă are 20g și 40 cal, în timp ce o chiflă integrală/graham are 30-40g și 60-80 cal (amândouă au în medie 200cal/100g)
- prezența tărâțelor/fibrelor în pâine nu schimbă cu nimic valoarea calorică, pâinea albă și cea integrală au aceeași valoare energetică, deci îngrașă la fel
- fibrele nu au valoare nutritivă, ele exercită exclusiv rol mecanic (ajută peristaltismul intestinal, previn constipația și cresc senzația de sațietate)
- pâinea neagră și cea făcută în casă e mai densă și mai grea, tăiați feliile cât mai subțiri; echivalența corectă este 1 felie pâine albă/pufoasă= 1/2 felie pâine neagră/densă”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu