Mihaela Bilic, medic nutriționist: Pâine cu maia, albă și neagră - care nu îngrașă

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a făcut o serie de precizări importante despre pâine.

„Când vine vorba de pâine, nu există o recomandare general valabilă, fiecare e liber să aleagă pe gustul lui. Da, pâinea e în primul rând o chestiune de gust, trebuie să-ți placă inclusiv culoarea, textura, felul în care arată.

Câteva amănunte merită însă să subliniez:

- pâinea cu maia, datorită culturilor bacteriene de fermentație, are glutenul parțial digerat și este mai bine tolerată

- pâinea veche de o zi nu balonează, pentru că drojdia are nevoie de un interval de 24 ore pentru a-și încheia fermentația

- pâinea albă și pufoasă e mai ușoară, ocupă mult volum, dar îngrașă mai puțin;

o chiflă albă are 20g și 40 cal, în timp ce o chiflă integrală/graham are 30-40g și 60-80 cal (amândouă au în medie 200cal/100g)

- prezența tărâțelor/fibrelor în pâine nu schimbă cu nimic valoarea calorică, pâinea albă și cea integrală au aceeași valoare energetică, deci îngrașă la fel 

- fibrele nu au valoare nutritivă, ele exercită exclusiv rol mecanic (ajută peristaltismul intestinal, previn constipația și cresc senzația de sațietate)

- pâinea neagră și cea făcută în casă e mai densă și mai grea, tăiați feliile cât mai subțiri; echivalența corectă este 1 felie pâine albă/pufoasă= 1/2 felie pâine neagră/densă”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel