Dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist, critică modelul american de nutriţie şi spune că mâncarea de peste ocean nu este altceva decât un amestec ieftin de substanşe.
"Viața după model american.
Dacă este ceva la care americanii se pricep, atunci cinematografia este specialitatea lor! Prin intermediul filmelor se face educație, informație, psihologie/filozofie. Tot filmele îi învață pe oameni să viseze… nu contează că ai o viață mediocră și fără perspective, visul american îți spune că destinul ți se poate schimba peste noapte.
Mâncarea și filmele țin oamenii liniștiți în canapea. Cu scenarii iscusite și cu burta plină ești dispus să accepți mai ușor greutățile și frustrările vieții de zi cu zi pentru că, nu-i așa, finalul nu poate fi decât cu happy-end.
Ce pot să vă spun cu certitudine este că modelul american, cel puțin la capitolul nutriție, este opusul lui “happy-end”.
De la obiceiurile alimentare, până la percepția și atitudinea lor despre mâncare, totul este greșit și nesănătos! Uitați-vă în filme ce și cât mănâncă, cum arată la ei o masă în familie, ce produse sunt pe raft în supermarket. Totul este ambalat, semipreparat, ultraprocesat…nicăieri nu mai vezi ingrediente simple, așa cum vin din natură", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
"Frișca vine dintr-un tub, sosul de salată dintr-o sticlă, iar mâncarea propriu-zisă dintr-o caserola încălzită la microunde. Și bucata de carne sau pește și-a schimbat aspectul- fie e transformată într-o tocătură, fie are crustă de șnițel. În loc de apă să bea suc din pahare de 1 litru, iar dulciurile și înghețata sunt înecate în sirop/sos de ciocolată.
Ceea ce numesc ei “mâncare” este un amestec ieftin de substanțe pe care industria alimentară le extrage mai ales din porumb, cereale și soia. La americani nu mai există zahăr, ci sirop de glucoză fructoză, nu mai există făină ci doar amidon modificat. Cât despre carne sau brânză, au rămas doar urme…îmbogățite cu grăsimi vegetale, potențiatori de gust și agenți de emulsionare.
Mâncarea transformată și ultra procesată este normalitatea în America. Ingredientele naturale și produsele proaspete sunt accesibile doar unei elite a societății, nu oricine își poate permite să mănânce sănătos", a mai punctat medicul.
"Din păcate modelul american se extinde, iar societatea de supraconsum este obligată să adopte aceste alternative alimentare ieftine și gustoase. Uitați-vă de curiozitate pe etichete și veți constata cu tristețe că ponderea chimiei în farfuriile noastre este din ce în ce mai mare.
Câtă vreme mai gătim acasă și mai mergem la piață, suntem norocoși! Câtă vreme în supermarket mai există vitrine frigorifice și nu doar rafturi infinite cu produse ambalate, suntem norocoși! Câtă vreme mai stăm la masă și ne bucurăm împreună de mâncare, în loc să ronțăim continuu pe pilot automat, cu ochii pierduți într-un ecran, suntem norocoși!
Doar că norocul nu ține la infinit… trebuie să ne apărăm resursele alimentare, să ne protejăm rețetele tradiționale, să ne prețuim obiceiurile. Mâncarea înseamnă mai mult decât nutrienții dintr-o farfurie, haideți să nu o transformăm în chimie sau într-un supliment cumpărat de la farmacie. Românul are o relație aparte cu mâncarea și chiar nu avem nevoie de modelul american ca să ne fie bine!", a concluzionat Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci