Mihaela Bilic: Vin alb sau roşu? Dacă ne luăm după cartea de nutriţie, alcoolul îngraşă

Fotografie de la Timur Saglambilek, Pexels
Fotografie de la Timur Saglambilek, Pexels

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a spus ce vin ar trebui să alegem, ca să ne protejăm sănătatea. 

Alegeri prezidentiale 2024

"Vin alb sau roșu? Roze. 

Dacă ne luăm după cartea de nutriție, alcoolul îngrașă. Are 7 cal/g, acolo unde carbohidrații și proteinele au 4cal, iar grăsimile 9cal. Alcoolul se metabolizează exclusiv în ficat și deschide calea spre sinteza de grăsime de rezervă.

Dacă ne luăm după efectul asupra sistemului nervos, alcoolul înlătură inhibițiile și dă o stare de relaxare. Consumat cu moderație (nu mai mult de 2 pahare/zi) are efect anxiolitic și antidepresiv, neutralizează energia negativă, supărarea și frustrarea. Atenție, în doze mai mari alcoolul are efect inhibitor și accentuează tristețea.

Care este cea mai “bună” formă de alcool? Vin roșu dacă vrem efect antioxidant. Șampanie sau Prosecco dacă vrem bule cu efect euforizant. Sau varianta de vară, vin roze cu multă gheață, în care alcoolul e diluat. 

Țineți cont că un pahar de vin are doar 80 cal. Dacă vrem să obținem aceeași stare de bine din mâncare, cu siguranță aportul caloric va fi de 3-4 ori mai mare. Așa că liber la relaxare, seara, pe răcoare!!", a scris Mihaela Bilic pe Instagram. 

Nutriționist: 500 ml de bere, în jur de 200 de calorii. Cam cât un iaurt de 400-500 ml

Nutriţionistul Luiza Pîrvu a explicat, miercuri, în cadrul emisiunii "Sfat de sănătate" de la Antena 3, câtă bere este potrivit să consumăm vara, dar şi ce alimente să evităm în sezonul cald.

„100 de ml de bere au în jur de 40 de calorii. Deci o sticlă de 500 ml ar avea în jur de 200 de calorii. Cam cât un iaurt de 400-500 ml. Practic, berea în sine, dacă ar fi consumată singură, ne-ar aduce un aport caloric de 200 calorii. Pare puțin, dar, de obicei, pe lângă bere mai există și oleaginoase, cum ar fi nuci, migdale, caju sau alune. Sunt sănătoase, dar aduc un aport caloric de 600-650 de calorii/100 de grame", a explicat dr. Luiza Pîrvu la Antena 3.

„În această perioadă, trebuie să ținem cont că alimentele se alterează rapid și atunci trebuie să fim atenți la modul lor de păstrare, la ambalaj. Dacă vorbim despre ceea ce consumăm acasă, trebuie să avem grijă să evităm alimentele care au o digestie mai greoaie, cum ar fi carnea foarte grasă sau mezelurile”, a spus nutriţionistul.

Pierderea în greutate e de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral

„Integral sau degresat? Când vine vorba de produse lactate, multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml în varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă, dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!”, a scris Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe contul de Facebook.

„Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, a explicat Mihaela Bilic.

„Grăsimea din lapte are și alte beneficii: efect de protecție împotriva obezității și a diabetului, reglează tranzitul intestinal și contribuie la hrănirea și dezvoltarea microbiotei intestinale. În grăsimea laptelui există peste 400 de tipuri acizi grași, saturați și nesaturați, majoritatea cu lanț scurt. Printre ei acidul linoleic conjugat care are efect anticancerigen și acidul butiric cu efect postbiotic. Grăsimea din lactate mai conține mono și digliceride, fosfolipide, colesterol și vitaminele liposolubile A, D, E și K. Enzimele și factorii de gust sunt localizați tot în grăsime, de unde savoarea aparte a laptelui integral”, a precizat nutriționistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel