În perioada sărbătorilor, în librării a crescut cererea pentru cărţile unor autori precum Mihai Bendeac, Andrei Ciobanu sau Marian Godină, în dauna unor autori din literatura clasică. Scriitorul Daniel Cristea Enache a explicat, pentru DC NEWS, care sunt motivele din spatele acestui fenomen.
"Nu este o tendinţă doar în România, este o tendinţă europeană şi globală. Când vom reveni la normal şi vom merge în alte ţări, vom vedea că în aeroporturi şi în zonele unde se vând cărţi vom vedea că pe primul raft sunt aşa numitele bestseller-uri internaţionale. Acestea sunt cărţi de paraliteratură, nu de literatură propriu-zisă.
Cărţile care se cer tot mai des în România, cum sunt cele scrise de Mihai Bendeac, Andrei Ciobanu, Marian Godină, se încadrează în aceeaşi sferă, a paraliteraturii. Sunt cărţi de ficţiune precară, scrise de autori care au alte merite decât acela de a fi scriitor. Sunt vedete, influenceri, actori, cântăreţi, orice altceva decât scriitori profesionişti.
Această literatură de consum este mai atractivă, mai accesibilă decât literatura propriu zisă, care are de multe ori pasaje de mare dificultate şi de ilizibilitate. Între un autor dintre cei de mai sus şi o carte de Joyce sau o carte de poezii de Ion Barbu, este evident că ei sunt mai uşor de citit, şi de aceea se şi cumpără mai mult astfel de cărţi.
Dar nu trebuie să ne facem griji. Literatura de calitate, chiar dacă nu vinde în primă instanţă, pe termen mediu şi lung este câştigătoare. ", a explicat Daniel-Cristea Enache pentru DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu